Vali Erdal Ata'dan Açıklama

Gaziantep Ticaret Odası ve Gaziantep Halıcılar Odası işbirliğiyle düzenlenen ''5. Gaziantep Ortadoğu Halı Fuarı'' açıldı.

Ortadoğu Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen fuarda, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından açılış konuşmaları yapıldı.

Gaziantep Valisi Erdal Ata, Afyonkarahisar'da mühimmat deposundaki patlamada şehit olan askerlerin ailelerine başsağlığı dileyerek konuşmasına başladı.

Gaziantep'in sanayi ve ticaretteki geçmişinin çok eskilere dayandığını belirten Ata, ''Türkiye'deki üretilen makine halısının yüzde 75-80'i, ihracatının ise yüzde 80'i Gaziantep'ten yapılıyor. Bu ilimiz adına sevindirici bir durum. Temennimiz bunun artarak devam etmesi'' dedi.

5. OSB'deki sorunun aşılması için çalışmaların devam ettiğini aktaran Ata, hazırlıkların sürdüğü Gaziantep-Kilis Ortak Sanayi Bölgesi ile Gaziantep ve çevresinin çehresinin değişeceğini söyledi.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer de 13 yıl Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptığını anımsatarak, her zaman ''ortak aklı'' savunduklarını belirtti.

Gaziantep'in sadece sanayi ürünü değil birlik, beraberlik ve kardeşlik ürettiğini ifade eden Koçer, ''Türkiye'nin ihracatı yüzde 8, Gaziantep'inki yüzde 14 büyüyor. Gaziantep, neredeyse Türkiye'nin 2 katı büyüyor. Bundan gurur duyuyoruz'' diye konuştu.

-''Bu yıl 1,5 milyar dolar halı ihracatı hedefleniyor''

Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan ise son zamanlardaki terör olaylarını kınayarak, sosyal barışı hedef alanların emellerine asla ulaşamayacaklarını ifade etti.

Bu yıl 350 milyon metre kare halı dokunan Gaziantep'te 1,5 milyar dolar ihracat hedeflendiğini, bunun kolay olmadığını belirten Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Gaziantep makine halısı üretiminde dünyada bir numara. Duvardan duvara halı sektöründe de Belçika'yı geçmek istiyoruz. Coğrafyamızdaki zor koşullara rağmen bu başarıyı gösteriyorsak bu Türkiye için rol modeldir. Asla ve asla yılgınlık yok, daha çok çalışacağız. Elbette baltalamak isteyenler olacak ama baltayı taşa vuracaklardır.''

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahattin Kaplan da konuşmasında, 5 yıl önce 6 bin metrekarelik fuar alanıyla çıktıkları yolda bu yıl 27 bin metre kareye ulaştıklarını belirtti.

Gelecek yıl 40 bin metre karelik fuar alanını hedeflediklerini kaydeden Kaplan, ''Bu yıl sektörde yüzde 20 yatırım yapıldı. 2012 yılının 8 aylık döneminde geçen yıla oranla yüzde 36 oranında artışla 951 milyon dolarlık ihracat rakamını yakaladık. Bu yıl sonunda 1,5 milyar dolar, 2023 yılında ise 5 milyar dolarlık ihracat hedefliyoruz'' dedi.

Kaplan, Suriye'deki olayların kendilerini olumsuz etkilediğini ifade ederek, buradaki olayların bir an önce sona ermesini istedi.

200'e yakın firmanın stant açtığı fuar, 9 Eylül'e kadar açık olacak.

Muhabir: Orhan Çiçek / Zeynep Yücetaş

Yayıncı: İsmail Fidan
Kaynak: AA