Ölüdeniz’de Vadi’de Yine Kabus

Fethiye'ye ye dünyaca ünlü Kelebekler Vadisi'ni gezmek için gelen iki üniversite öğrencisi 300 metre yüksekliğindeki kayalıklardan inmeye çalışırken mahsur kalınca tam 4 saat kurtarılmayı bekledi.

Ölüdeniz’de Vadi’de Yine Kabus
Gençler telefonla 112 Acil Servis’ten yardım isterlerken AKUT ve Jandarma kayalıklarda mahsur kalan iki genci düzenlenen operasyon sonucu burunları bile kanamadan gece yarısı kurtardı. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Bucak Hikmet Tolunay Meslek Yüksekokulu turizm bölümüne kayıt yaptırdıktan sonra, tatil için Fethiye'ye gelen Samet Işık (20) ile Faruk Değirmenci (21) Ölüdeniz Beldesindeki dünyaca ünlü Kelebekler Vadisi'nde tatil yapmak istedi. Vadiye kayalıklardan iniş yapmak için dün saat 19.00 sıralarında Faralya Köyü Hisar Mahallesi'ne ulaşan maceraperest gençler, yön tabelalarına bakarak 300 metre yüksekliğindeki kayalıklardan inişe başladılar. Ancak yön tabelalarını karıştıran gençler, yaklaşık 50 - 60 metre iniş yaptıktan sonra, gençlerden Faruk Değirmenci çantasını düşürdü. Çantayı almak için peşinden inmeye başlayan iki genç karanlıkta çökünce sarp kayalıklarda mahsur kaldı. Gençler, geri tırmanmayı denemelerine rağmen başarılı olamadı. Oldukça dik ve sarp kayalıklar da beklemeye başlayan gençlerden Samet Işık, cep telefonu ile 112 Acil Servis’ten yardım istedi. 112 Acil görevlileri, jandarmayı aradıktan sonra, Ölüdeniz Jandarma Karakol Komutanlığı ilgilileri harekete geçti. Gençler ise Kelebekler Vadisi'ni çevreleyen sarp kayalıklarda kendilerine gelecek yardımı beklemeye başladı.

Jandarma ekipleri, 112 Acil Servisin bildirdiği telefonu arayarak, gençlerle temasa geçti. Jandarma, bölgeyi tanıyan FALDER Başkanı Hasan Karaburun ile birlikte vadiye inmeye başladı.

Işık yardımıyla gençlerin yeri tespit edildi. Çok sarp Kelebekler Vadisi manzarasındaki gençlere ulaşmak için jandarma, AKUT'tan destek istedi. Fethiye AKUT ekibi operasyon şefi Ersin Gür ile birlikte, Uzunyurt Köyü’ne gelerek, kayalıklarda mahsur kalan gençleri kurtarmak için Hisar Mahallesi'ne geçti. Öncelikle gençlerin yerini belirleyen ekipler, kurtarma operasyonu için halat ile inmek için hazırlıklara başladı.

Bölgenin sarp ve tehlikeli olması nedeniyle geniş güvenlik önlemleri alan 8 kişilik AKUT ekibi, hazırladıkları istasyondan halatlarla inişe geçti. Yaklaşık 35 -40 metrelik halatlarla inişin ardından Samet Işık (20) ile Faruk Değirmenci’ye (21) ulaşan ekipler, gençleri yukarı çıkarmak için harekete geçtiler. İki gencin, ateş yakarak beklediği gözlendi. Halatlara bağlanan gençlerden önce Samet Işık, ardından da Faruk Değirmenci, mahsur kaldığı kayalıklardan çıkarıldı. Yaklaşık 4 saat süren bekleyişin ardından kayalıktan çıkarılan gençlerin yorgun ve bitkin oldukları gözlendi. Gençlerin genel sağlık durumlarının iyi olduğu tespit edilirken maceraperest gençler kurtarılmalarının ardından AKUT ve jandarma ekiplerine teşekkür ettiler.

İlk kez geldikleri Fethiye’de Kelebekler Vadisi'ne görmek istediklerini söyleyen Samet Işık, “Bu yıl üniversiteyi kazandık. Burdur Bucak’ta turizm bölümüne kayıt yaptırdık. Gezip tatil yapmak için Kelebekler Vadisi’ne geldik. Yönleri takip ettik ancak buradan gitmeyin şeklinde herhangibir yazı yoktu. Bir süre macera olsun diye indik. Bu sırada, arkadaşım çantasını düşürdü. Çantayı almak ve vadiye ulaşmak için yola devam ettik. Fakat karanlık çöktü. Her yer uçurumdu. Bir süre yukarı tırmanmayı denedik olmadı. Her an kendimizi aşağıda bulabilirdik. Tam 4 saattir, kurtarılmayı bekledik. Cep telefonu ile 112 Acil Servis’i aradım. Daha sonra jandarma beni arayıp, telaşlanmamızı yardım getireceklerini söyledi.

Şu anda ayaklarım tir tir titriyor. İlk kez böylesine korku ve kabus yaşadım” dedi.

Faruk Değirmenci ise “Yön tabelalarına bakmamıza rağmen karıştırdık. Çantamı düşürdüm. Peşinden gitmek ve vadiye inmek isterken, başımıza bunlar geldi. Bu işi yarım bırakmayacağız, yarın gündüz yine bu vadiye inerek tatili sürdüreceğiz. Her şey çantamın peşinden gitmekten dolayı geldi. Ancak buraya yönleri iyi gösteren doğru tabelalar dikilmelidir” dedi.

AKUT Operasyon Sorumlusu Ersin Gür ise “30-35 metreyi bulan bu sarp kayalıkta 2 ayrı halatla mahsur kalan gençlere ulaştık. 8 kişilik ekip ile 2 kişiyi daha mahsur kaldığı yerden kurtarmaktan dolayı mutluyuz. Başta Ticaret ve Sanayi Odası olmak üzere Kelebekler Vadisi’ne inmek için bazı projeler hazırlatıyordu. Bu projelerin hızlandırılması gerekmektedir. Son 2 ayda toplam 6 kişiyi buradan sağ salim kurtardık” dedi.

FALDER Başkanı Hasan Karaburun ise Hisar Mahallemizden Kelebekler Vadisi’ne inmek için rehber almayan ve yolu bilmeyenler maalesef vadide kaybolmakta. Sarp kayalıklarda mahsur kalmaktadırlar. Turizm, çevre ve Orman Bakanlığı’nın alternatif turizm içerisinde bu vadiye inişi kolaylaştıracak, bir çalışma yapmalıdır. Son 2 ayda 3.kez kaybolan 6 kişiye ulaştık. İyiki sağ kurtardık. Daha önceki yıllarda ölen yerli ve yabancı turist oldu. Her yıl ortalama 10 kişi kayboluyor. Yada mahsur kalıyorlar” diye konuştu.

Kaynak: İHA