Macar Heyet İstanbul'a Hayran Kaldı

Macaristan’ın Pécs Belediye Başkanı Dr. Páva Zsolt, Belediye Meclis Başkanı Girán János, Pécs Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Gábor L.

Macar Heyet İstanbul'a Hayran Kaldı
Kovács, bazı temas ve ziyaretlerde bulunmak üzere Kütahya ve İstanbul’a geldi. Macar delegasyonu temaslarina geçtiğimiz Mayıs ayında Pécs’i ziyaret eden Kütühya’ya iade-i ziyaretle başladı.

Kütahya temasları sonrası İstanbul’a gelen heyet şehrin tarihi dokusuna ve iki kıtayı ayıran Boğaz’a hayranlıklarını gizleyemedi.Pécs heyetinin İstanbul ziyaretinde Macaristan Başkonsolosu Kiss Gabor, Konsolosluk yetkilisi Livia Nyary Akcal, Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı ve DEİK - DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz, Tempo Uno Kft.'den İsmail Hakkı Şahbaz yalnız bırakmadı. İstanbul Salacak’ta Filizler Köftecisi’nde heyet onuruna yemek verildi.

Yemekte Pécs şehrinin otuz yıllık kardeş şehirleri Kütahya ve yeni kardeş şehirleri Beyoğlu Belediyesi ile yapmayı düşündükleri ortak projeler değerlendirdi.Belediye Başkanı Dr. Páva Zsolt, tarihi Istanbul şehirinde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirip, Asya ile Avrupa'yı ikiye ayıran Boğazın, dünyanın ve İstanbul'un incisi olmaya devam edeceğini, bir tarafta tarihi İstanbul ve Pera, bir tarafta modern İstanbul'u görmenin kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi.

Belediye Başkanı Zsolt, “Umuyor ve diliyorum ki; bu tarihi silüet yüzyıllar boyu bozulmadan devam eder. Bu tarihi şehre ilk geldiğimden beri aşığım.” ifadelerini kullandı.Başkan Zsolt, önümüzdeki aylarda yeniden İstanbul'a gelerek Beyoğlu Belediyesi ile kardeş şehir protokolünü yenileyeceklerini ifade etti.

Başkan Zsolt, Macaristan İstanbul Başkonsolosluğu, Türk Macar İş adamları Derneği, Antalya Döşemealtı Sanayici ve İş adamları Derneği (DÖSİAD), Kayseri ve İzmir'deki iş adamları ve sanayicilerinin de katılımıyla; 28 Kasım 2012'de Pécs şehrinde ''Dünyaya açılan kapi PÉCS'' konulu bir forum düzenleme kararı aldıklarını, bu daveti de ilgililere ileteceklerini söyledi.

Zsolt, düzenlenecek formun Türk Macar ilişkilerine, ticaretine ve ekonomisine katkılar sağlayacağına inandığını vurguladı.Türk Macar İş adamları Derneği Başkanı Osman Şahbaz da düzenlenecek olan bu forma katkı sağlamak ve bir parçası olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade edip, “Forum, Macaristan ile Türkiye arasındaki dış ticaretine farklı boyutlar kazandıracaktır. Bu yönüyle özellikle çalışkan, dinamik, akıllı Kayserili sanayicilerin ve iş adamlarının bu forma ayrı bir zenginlik katacağına inanıyorum. Kayserili iş adamlarının Macaristan'ı daha yakından tanıma fırsatı bulacaklardır. Bu da ileriye dönük birçok yatırımları da beraberinde getireceğine inanıyorum” dedi.

Şahbaz, bu bilgileri Kayserili yönetici ve iş adamlarıyla paylaşacağını da ifade etti.

TÜMİŞAD Başkanı Şahbaz ve Belediye Başkanı Zsolt günün anısına birbirlerine hediye takdim etti. Macar heyet Üsküdar Salacak'tan özel bir tekneyle Boğazı gezip Karadeniz'e kadar İstanbul'un farklı güzelliklerini görme fırsatı buldu. Heyet, İstanbul’daki gezi ve temaslarının ardından ülkelerine döndü .