İZED’den “Engelliler ve Hakları” Konulu Konferans

Her ay farklı mekanlarda aylık toplantısını yapan İnegöl Zihinsel Engelliler Derneği (İZED), bu ayki toplantısını konferans şeklinde gerçekleştirdi.

İZED’den “Engelliler ve Hakları” Konulu Konferans
İZED tarafından engelliler ve ailelerine yönelik olarak 'engelliler ve hakları' konulu konferans verildi.

Konferans öncesi bir konuşma yapan İZED Başkanı Halil Peynirci, Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelip, İnegöl'de engelliler yararına dergi, kitap satanlara itibar edilmemesi yönünde uyarılarda bulunarak, bir süre önce Yenice'de kurulan ve İZED'in adını anarak yardım topladığı ileri sürülen engelli derneğine ateş püskürdü.

Peynirci, bundan sonra her ay farklı bir konuda bilgilendirmek için konferanslara start verdiklerini belirterek, "İlk konferansımızda engelli hakları ile alakalı bilgilendirileceksiniz. Ramazan öncesinde 30 kardeşimiz, hayırseverlerimizin sponsorluğunda umreye gittiler. Seneye inşallah bu sayının 100'e çıkmasını istiyoruz. Her sene Babasultan'da pilav günümüz oluyor. Bu sene ise geçen yıl umreye giden kardeşlerimiz adına umre pilavı vereceğiz. 23 Eylül 2012 Pazar günü gerçekleştireceğiz. Türkiye genelinden gelerek dergi, gazete, kitap satanlardan şikayetimiz var. Lütfen bu kişilere itibar etmeyin. Yardım talebinde bulunduklarını gördüğünüzde 155'e bildirin" dedi.

Özürlü aylığı konusunda da bilgi veren Özbek, "Özürlü aylığı 18 yaşını doldurmuş engellilere verilen aylıktır. Yüzde 40'ın üzerinde engelli olanlara verilmektedir. 18 yaşın altında olanlara ise muhtaçlık aylığı veriliyor. Bunun için muhtarlıklardan muhtaçlık belgesi alması lazım. Evde bakım ücreti ise ağır özürlü olanların ailelerine verilen ücrettir. Bu ücretler için başvururken, çocuğunuzun engeli konusunda bilgi edinmeniz gerekiyor. Ayrıca 183 nolu telefonu arayarak, engellilerin her türlü konularıyla ilgili bilgi alabilirsiniz" diye konuştu.

Verilen maddi yardımların hangi hallerde kesildiği konusuna da işaret eden Özbek, "4 kişilik bir ailede, resmi olarak aylık gelirin bin 200 lirayı geçmesi sonucunda, engelli ailesine verilen ücret kesilir. Yani ailenin aylık gelir olarak belirlenen rakam aşıldığında, aileye bağlanan aylık otomatikman kesiliyor" şeklinde konuştu .
Kaynak: İHA