Ekonomist Uğur Gürses Açıklama Yaptı

Ekonomist Uğur Gürses, Draghi'nin Almanların itirazlarına karşın Avrupalı siyasetçilere zaman kazandırmak için ikinci bir operasyona giriştiğini belirtti.

Avrupa Merkez Bankası faiz kararı ve sonrasında Mario Draghi'nin açıklamalarını AA muhabirine değerlendiren Ekonomist Uğur Gürses, ''Draghi, ikinci kez Almanların tüm itirazlarına karşın Avrupalı siyasetçilere zaman kazandırıcı ikinci operasyonuna girişiyor. Birincisi 3 yıllık repo operasyonu idi. İşe yaradı mı- Hayır. Sadece zaman kazandırdı. Şimdi ise yine İspanya ve İtalya'ya zaman kazandırmak için bu yeni tahvil alım programını kurguladı. Ama zaman kazandıracağı bile şüpheli. Kısa vadede olumlu algılanacak. Ancak orta vadede yürüyecek bir program olamayacak ne yazık ki'' ifadelerini kullandı.

ABank Başekonomisti Serdar Şenol ise ECB'nin yeni tahvil alımına ilişkin kararının ciddi bir karar olduğuna dikkati çekerek şunları kaydetti:

''İtalya ve İspanya için faiz oranlarının yüksek olması önemli bir risk faktörü. Faizlerin aşağı gelmesi bu ülkelerin risk faktörlerini azaltacak. Avrupa anlamında ve global anlamda gayet olumlu bir karar. Avrupa'da etkilerini hemen görmeyeceğiz. Faizler bir miktar daha düşecek ve büyüme gecikmeli gelecek, en azından 6 ay gecikmeli olacaktır. Avrupa'da 2013 yılının ikinci çeyreği ya da ikinci yarısında daha iyi bir büyüme verileri görmeye başlayacağız. Gelecek yıla ilişkin Avrupa'da beklentileri güçlendiren bir gelişme. Genel anlamda ECB'nin kararı olumlu bir gelişme.''

Tahvil alımında miktar sınırlamasının olmamasının da akıllarda oluşabilecek seviyeler ve faiz anlamında piyasaların daha sert aşağı gelmesine engel olmak için alınan bir karar olabileceğini belirten Şenol, ''Daha önceki tahvil alım programında limitler vardı ve bu limitler engel olabiliyordu. Bu durum sonraki dönemlere sorun olabiliyordu. Limitsiz olunca bu tarz sorunlardan kurtulmuş olunuyor. Çünkü ECB, bu süreçte daha kararlı olacaktır. İtalya başta olmak üzere sorunlu olmayan ülkelerin tahvilleri alınacaktır'' şeklinde konuştu.

Muhabir: Murat Birinci

Yayıncı: Zekeriya Gülün
Kaynak: AA