Devlet Yaşayan Hazinesini Unutmadı

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Ahlatlı taş ustalarından Tahsin Kalender, Bitlis ilinin “Yaşayan İnsan Hazinesi” seçildi.

Devlet Yaşayan Hazinesini Unutmadı
Ahlat Kaymakamı Osman Dölek ve Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, Tahsin Kalender’i makamlarında ağırlayarak tebrik etti. Ahlat ilçesinin önemli taş ustalarından Tahsin Kalender, 2012 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca yapılan değerlendirmeler sonucunda Bitlis ilinin “Yaşayan İnsan Hazinesi” olarak seçildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, “Ülkemizin 2006 yılında taraf olduğu UNESCO somut olmayan kültürel mirasın korunması sözleşmesi çerçevesinde 2008 yılından beri Yaşayan İnsan Hazineleri Türkiye Ulusal Envanteri çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda kültürel mirasımızın belirli unsurlarının icrası ve yeniden oluşturulması için gerekli bilgi ve becerilere yüksek derecede haiz kişiler yaşayan insan hazinesi olarak ilan edilmektedir. Bakanlığımıza 2008 yılından bugüne 16 kişi Yaşayan İnsan Hazinesi olarak ilan edilmiştir. 2012 yılında yapılan değerlendirmeler sonucunda ise Bitlis ilinden Tahsin Kalender’in Ahlat taş ustalığı alanında göstermiş olduğu özverili çalışmalarından ötürü yaşayan insan hazinesi ilan edilmiştir. 11 Eylül 2012 tarihinde saat 19.00’da İstanbul Tepebaşı’nda Ahlat taş ustası Tahsin Kalender’in Yaşayan İnsan Hazinesi olarak kamuoyuna duyurulacağı ödül törenine katılacaktır” denildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca yapılan yazılı açıklamanın ardından Ahlat Kaymakamı Osman Dölek, Tahsin Kalender’i makamında ağırlayarak bir süre sohbet etti. Ardından gazetecilere açıklamada bulunan Dölek, devletin ustalara vermiş olduğu önemin çok sevindirici bir durum olduğunu belirterek, “2012 yılında yapılan değerlendirmeler sonucunda ilimizden Tahsin Kalender geleneksel el sanatlarımızdan Ahlat taş ustalığı alanında göstermiş olduğu özverili çalışmalarından ötürü Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ‘Yaşayan İnsan Hazinesi’ ilan edilmiştir. İlçemizin önemli bir taş ustası olan Tahsin Kalender’in Yaşayan İnsan Hazinesi seçilmesi bizleri son derece mutlu etmiştir. Kendisini tebrik ediyorum” dedi.

Tahsin Kalender’i makamında ağırlayan Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban ise, Ahlat’ın bir değeri olan Tahsin Kalender’e teşekkür plaketi takdim etti.

Daha sonra gazetecilere bir açıklama yapan Başkan A. Mümtaz Çoban, “Öncelikle bakanlığımızı tebrik ediyorum. Türkiye’deki bu değerleri, özellikle son şahitler olarak kabul ediyorum. Bu değerler mutlaka dünya kamuoyuna şahısları, eserleri ve sanatlarıyla tanıtılması gerekiyordu. Burada gerek belediyemizin gerekse ilgili kuruluşlara, emeği geçen herkese katkılarından dolayı da şükranlarımı belirtiyorum. Zaten UNESCO listesinde olan Ahlat’ın, UNESCO’nun daha sakin bir şekilde aday listesinde oturmasını sağlayacağı kanaatini de taşıyorum. Ben emeklerinden dolayı değerli Tahsin Kalender Beye ilçem adına da teşekkür ediyorum. Tahsin usta ilimizi ve ilçemizi temsilen bir ödül alacak. Bu ilçemiz adına bir gurur kaynağıdır” dedi.

Başkan A. Mümtaz Çoban, 11 Eylül 2012 tarihinde saat 19.00’da İstanbul Tepebaşı’nda yapılacak olan ödül törenine katılabileceğini ifade ederek, bu ödüle layık görülen Tahsin Kalender’in gidiş-geliş ve refakatçisi ile birlikte tüm masraflarının Ahlat Belediyesi tarafından karşılanacağını sözlerine ekledi.

Ahlatlı Taş ustalarından Tahsin Kalender ise, başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere Ahlat Kaymakamı Osman Dölek ve Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban’a teşekkür etti .
Kaynak: İHA