Airex Fuarı Başladı

9. Sivil Havacılık ve Havalimanları Fuarı AIREX İstanbul 2012 kapılarını açtı.

Havacılık tutkunları 4 gün boyunca ultralight’tan dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus 380’e kadar değişik hava araçlarını yakından görebilecek. İstanbul 2 yıl aradan sonra yine büyük bir havacılık organizasyonuna ev sahipliği yapıyor. ‘AIREX İstanbul 2012’ 9. Sivil Havacılık ve Havalimanları Fuarı dün Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım katıldığı bir törenle Atatürk Havalimanı’nda kapılarını ziyaretçilere açtı.

1996’dan beri 16 yıldır, her iki senede bir düzenlenen AIREX fuarına 30 ülkeden 150’nin üzerinde firma katılıyor. Türk Hava Yolları ve Türk Hava Yolları Teknik A.Ş.’nin teşvikleri ile bu yıl ilk kez fuara katılan küçük yerli üreticilerimiz de dünya havacılık devleri ile sıcak temas kurma ve iş yaratma imkanlarını arayacak. Uçuş eğitim okulları ile üniversitelerin havacılıkla ilgili bölümleri, havacılığa gönül veren gençlerle fuarda buluşacak.

2014’TE ADI ISTANBUL AIRSHOW OLACAK
Türk Hava Yolları’nın çizdiği yeni vizyon paralelinde fuar 2014 yılından itibaren ‘ISTANBUL AIRSHOW’ ve havacılık endüstrisi tedarik zinciri platformu adı altında düzenlenecek. AIREX ISTANBUL’da; yolcu uçaklarından, iş jetlerine, helikopterlerden, hava ambulans araçları, sportif uçaklar ve ultralightlara kadar tüm hava araçları; uçak motorları, seyrüsefer ve uçuş kontrol sistemleri, simülatörler; yer, kargo, yolcu, ve bagaj sistem ve ekipmanları, apron ve terminal sistemleri; havalimanı güvenlik ve entegrasyon sistemleri; havalimanı tasarım ve inşaatı; havalimanı ve terminal işletmecileri; hava yolları, charter ve hava taksi işletmeleri; havacılık kulüp ve meslek kuruluşları yer alıyor.

9 EYLÜL’E KADAR GEZİLEBİLECEK
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın açılışını yaptığı fuar İstanbul Atatürk Havalimanı Genel Havacılık Apronu’nda 9 Eylül Pazar gününe kadar açık kalacak. Ulaştırma Bakanlığı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin desteğinde; Türk Hava Yolları, TAV Havalimanları Holding ve Türk Hava Yolları Teknik A.Ş.’nin sponsorluğunda düzenlenen organizasyon, 50’nin üzerinde bölgesel ve uzun menzilli yolcu uçağı, özel iş jeti ve yeni nesil sportif hava aracını ziyaretçilerle buluşturuyor.

EMIRATES’İN AIRBUS 380’İ GELDİ
AIREX Fuarı’na bu yıl ilk kez bir havayolu şirketi bünyesinde uçan dünyanın en büyük yolcu uçağı olan Airbus 380 de katıldı.

Emirates Havayolları filosundaki Airbus 380 uçaklarından bir tanesi Dubai’den İstanbul’a geldi ve burada 1 gün sergilendikten sonra akşam yine Dubai’ye dönecek.

BOMBARDİER, AİREX 2012’YE 3 MODELİ İLE KATILIYOR
Bombardier Türkiye’ye ilk kez gelen olan Global 6000 ile Learjet 60 XR ve Challenger 605 jetlerini Airex 2012 süresince tanıtacak. Bombardier İş Jetleri Orta Doğu, Afrika ve Hindistan Satıştan Sorumlu Bölge Başkan Yardımcısı Khader Mattar ve Bombardier Ticari Jetler Avrupa, Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu Satıştan Sorumlu Başkan Yardımcısı Steven Aliment, Airex 2012 kapsamında bölgedeki pazar beklentilerini ve Türkiye’deki hedeflerini aktaracak.

BÖLGE İÇİN BOMBARDİER PAZAR TAHMİNİ
Bombardier İş Jetleri pazar tahminine göre, rekabet ettiği segmentlerde 2012-2031 yılları arasındaki 20 yıllık dönemde Türkiye ve Orta Doğu’da 648 milyar ABD Doları üzerinde 24.000 uçak teslimatı yapılacağını öngörüyor. Şirketin iş uçak pazar tahminine göre, bu tahmin döneminde Türkiye ve Orta Doğu’da 1185 iş jet teslimatı bekleniyor. 2012-2021 yılları arasındaki 10 yıllık dönemde ise 410 iş jeti, 2022-2031 yılları arasındaki 10 yıllık dönemde de 775 yeni iş jeti teslimatı yapılması bekleniyor. Dünya ölçeğinde, Bombardier ticari jet pazar tahmini ise; 2012-2031 döneminde Afrika ve Orta Doğu’da 970, Avrupa’da 2240 olmak üzere tüm dünya pazar toplamı 12.800 adet 20 ila 149 koltuklu uçak teslimatı yapılacağını tahmin ediyor.

Fuar; 6-7 Eylül tarihlerinde profesyoneller, endüstri çalışanları, ilgili öğrenciler ve fotoğrafçılar, 8-9 Eylül tarihlerinde ise tüm havacılık meraklılarına açık olacak. Cuma ve Cumartesi günleri 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. 9 Eylül Pazar günü ise saat 15.00’de; 2014’de, bu kez İSTANBUL AIRSHOW adıyla açılmak üzere kapanacak .
Kaynak: İHA