Lapseki’de İslah Çalışmaları Sürüyor

Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde, geçtiğimiz yıl üst üste yaşanan sel felaketlerinin ardından ıslah çalışmaları yeniden başladı.

Lapseki’de İslah Çalışmaları Sürüyor
Çiftçi Malları Koruma Derneği Başkanı Halil Ergün yaklaşık 2 milyon zarara yol açan felaketin ardından çiftçilere ve vatandaşlara müjdeyi verdi. Lapseki Çiftçi Malları Koruma Derneği Başkanı Halil Ergün, “Lapseki halkının da bildiği üzere geçen yıl üst üste sel felaketleri yaşadık. Çiftçilerimizin tarlalarında meydana gelen toprak erozyonunun yanında su depoları, tarımsal ekipmanlar, damlama malzemelerine kadar büyük çapta kayıp yaşandı. Bizler olay yerinde incelemeler yaparken ilaçlama makinelerinin selin etkisiyle denize doğru sürüklendiğini gördük. Dere yakınındaki bazı sitelerde su baskınları meydana geldi. İnsanlar apartmanlarda mahsur kaldı. Kurtarma ekipleri botlarla vatandaşları tahliye etti. Lapseki açısından büyük bir kayıp oldu. Yaşanan sel felaketinin ardından Lapseki Belediyesiyle ortaklaşa hareket edip halkı bilinçlendirme toplantıları düzenledik. DSİ yetkilileriyle fikir alışverişinde bulunarak yapılması gerekenleri tek tek anlattık. Slayt gösterimiyle İlçe Gıda Hayvancılık ve Tarım Müdürlüğü yetkilileri vatandaşlarımızı bilgilendirdi. Bu toplantılar olumlu geçmiş olacak ki, çalışmaların başlaması için vatandaşlarımızın %98’i muvafakatnamelerini verdiler” dedi.

Çanakkale Valiliği tarafından yapılan teşviklerle Çiftçi Malları Koruma Derneği, Lapseki Belediyesi ve DSİ tarafından başlatılan çalışmaların sürdüğünü de söyleyen Ergün, “Şuanda yer yer 18 metre ila 13 metre genişliğinde kazı çalışmalarımız devam ediyor. Bu kazı çalışmaları Lapseki’nin merkezinde yer alan Çınarlıdere köprüsünden Yeniceköy köprüsüne kadar devam edecek. Hava muhalefeti bizi zorlamazsa bu sene sadece kepçeyle genişletme çalışmalarını bitirmeyi hedefliyoruz. Kolin inşaatın teknik ekipleri Ağustos 2012 tarihinden itibaren çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Önümüzdeki sene istinat duvarlarını öreceğiz. Dere kenarlarındaki toprak kayıplarını önlemek için taş duvarlarla çevrelememiz gerekiyor. Aksi halde tekrar olası bir felakete sebep olabiliriz. Sadece çalışmalar Kolin inşaatın faaliyetleriyle sınırlı değil. Halkımızı sürekli bilgilendirici toplantılar düzenliyoruz. Çiftçilerimizi yapılması gerekenler konusunda uyarıyoruz. Yol durumları ve genişletme çalışmalarının raporları hakkında bilgilendirmeye devam edeceğiz. İnşallah bir daha böyle bir felaket yaşamak istemiyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA