Japonya Adalara 26 Milyon Dolar Ödeyecek

Japonya, Çin ve Tayvan ile egemenlik sorunu yaşadığı Senkaku Adaları'ndan üçünü satın alıyor.

Adaların sahipleriyle anlaşmaya varan Tokyo, bu adalar için 26 milyon dolar ödeyecek. Yomiuri Shimbun gazetesi ve Kyodo Haber Ajansı'na göre, kabine bakan yardımcısı Hiroyuki Nagahama, ada sahipleriyle pazartesi günü bir araya gelerek anlaşma sağladı. Basında çıkan haberleri yalanlamayan hükümet sözcüsü Osamu Fujimura, "Adaların sahipleriyle görüşmeler sürüyor. Haberlere ilişkin yorum yapmayacağım ama görüşmeler sonuçlanınca resmi açıklama yaparız." diye konuştu.

Asahi Shimbun gazetesi, Yoshihiko Noda yönetiminin yakın zamanda adaların millileştirilmesini onaylayacağını ve gerekli parayı sahiplerine aktaracağını yazdı. Gazete, Noda'nın New York'ta düzenlenecek BM toplantıları sırasında Çinli yetkililere adaların satın alındığını aktaracağını da belirtti.

Japonya ile Çin liderlerinin Rusya’da düzenlenecek Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Toplantısı sırasında görüşmesi de hedefleniyordu.Tokyo, Pekin ve Tayvan yönetimleriyle adalar yüzünden sorun yaşıyordu. Tokyo Valiliği, adaların satın alınması için girişim başlatmış, ancak hükümet buna izin vermeyerek kendisi adayı satın almaya karar vermişti. Pekin yönetimi ise bu plana tepki göstermişti. Ada, balıkçılık ve doğal kaynaklar açısından zengin bir bölge üzerinde bulunuyor. Adaların satın alındığı haberi, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un Çin ziyaret sırasında çıkması da dikkat çekti .