Göçebeler Yayladan Dönmeye Başladı

Hayvanlarını otlatmak üzere ilkbaharda yaylaya çıkan ve yaklaşık 3 aydır yaylada bulunan köylüler, kış hazırlıklarını tamamladıktan sonra yayladan dönmeye başladı.

Merkeze bağlı Sürügüden, Yukarısızma, Yücetepe, Çukurbağ, Bahçeköy ve Varto ilçesinin Yurttutan ve Şerafettin bölgesindeki yaylalara giden köylüler, kışlık peynir ve yağlarını temin ettikten sonra yayladan dönmeye başladı.

Köylülerden Mehmet Güntay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl olduğu gibi bu yıl da yaklaşık 3 ay yaylada kaldıktan sonra geri dönmeye başladıklarını söyledi.

Güntay, ''Yayla sezonu yavaş yavaş sona erdi. Yaylalarda soğuk hava etkili olmaya başladığı için bizler de köylerimize dönmeye başladık'' dedi.

Her yıl mayıs sonu ve haziran başında koyunlarını otlatmak için yaylalara çıktıklarını söyleyen Yücetepe Köy Muhtarı Hüseyin Güntay ise, yaylaların hayvancılık için verimli ve elverişli olduğunu ifade etti.

Güntay, şöyle konuştu:

''Her yıl olduğu gibi bu yıl da köylüler yaylaya çıktı. 3 ay yaylada kalan köylüler, havaların soğumaya başlamasıyla dönmeye başladı.

Yaylalar geçimini hayvancılıkla sağlayan köylüler için büyük önem taşıyor. İlkbahar boyunca elde ettiği sütü satan köylüler, daha sonra kışlık peynirini, yağını temin ettikten sonra yayladan iniyor.''

Muhabir: Sabri Yıldırım

Yayıncı: Berin Arslan Çetin
Kaynak: AA