Chp Malatya Milletvekili Veli Ağbaba:

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, tütünün para etmemesi nedeniyle üreticilerin zor durumda kaldıklarını savundu.

Chp Malatya Milletvekili Veli Ağbaba:
Ağbaba, tütün üreticilerinin tütün ekimini azalttığına dikkat çekerek, “Tütün fiyatları çok düşmüş. 15-20 yıl önce bir kilogram tütünle bir torba şeker alınabiliyormuş. Şimdi 30 kilogram tütünle ancak bir torba şeker alınabilir. Çiftçinin düştüğü durum ortada. Maalesef hükümetin uygulamış olduğu politikalar, bütün üreten kurumların kapatılması, Malatya’daki Tekel sigara fabrikasının kapatılması ve tütüne kota uygulanması çiftçiyi de burada açlığa mahkum etmiş. Maalesef kendi çiftçisine yaşam hakkı tanımıyor ve üreticiyi açlığa mahkum ediyor” dedi.

Tütün üreticisinin zor durumda olduğunu ileri süren Ağbaba, şunları söyledi: “Çiftçilerimiz ne tütün üretebiliyor ne de ürettiği tütünü istediği fiyata satabiliyor. Daha önceden insanlar 1-2 dönüm tütün ekerek çocuklarını okutup hiç kimseye bağlı olmadan geçimlerini sağlayabiliyorlardı. Bunların hepsi şu anda üreticinin elinden alınmış durumda.”
Kaynak: İHA