Emniyetten 'bomba' Uyarısı

Adana Emniyet Müdürlüğü vatandaşları bombaya karşı uyarmak ve şüpheli paket görüldüğü zaman ne yapılmasını öğretmek amacıyla internet üzerinden bilgi verdi.

Emniyetten 'bomba' Uyarısı
Adana Emniyet Müdürlüğü bölücü terör örgütü PKK'nın şehirlerde bombalı eylemler yapmaya başlamasının ardından internet sitesinde vatandaşları bomba ve şüpheli paketlere karşı uyararak bomba hakkında bilgi verdi. İnternette yapılan açıklamada önce bombanın tarifi yapıldı. Emniyet yaptığı açıklamada bombanın patlayıcı maddelerin istenilen ortamda, istenilen şekilde ve istenilen zamanda patlamasını sağlamak amacıyla bir kısım unsurların birleştirilmesiyle hazırlanan düzenek olduğunu, patlayıcı maddenin ise hararet veya şok tesiriyle değişikliğe uğrayan, yüksek derecede ısı, çok hacimde gaz meydana getiren katı, sıvı ve gaz halindeki kimyevi bir terkip veya karışımlar olduğunu bildirdi.

İnternette ayrıca vatandaşlar şüpheli paketler konusunda da uyarıldı. Yapılan açıklamada şüpheli paket görüldüğü zaman panik yapılmaması gerektiği, şüphelenilen paketin bomba olabileceği düşünülerek, gereksiz paniğe sebep vererek istenmeyen yaralanmalara yol açabileceği, soğuk kanlı ancak temkinli hareketin çevreye güven vereceği kaydedildi.

Şüpheli paketin uzaktan kumandalı bir patlayıcı olması durumunda bomba düzeneğini harekete geçirecek olan teröristin kendince en uygun zamanı kollamak amacıyla bombayı bıraktığı yeri görebileceği bir mesafede bulunacağı, bu nedenle her poşet, paket ve benzeri cisimlerin mutlaka bomba olabileceği değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekilen açıklama yapılması gerekenler şöyle sıralandı: "Bu tür şüpheli bir paket görüldüğünde, asla paniğe kapılmayınız. Bomba diye bağırmayınız. Pakete dokunmayınız ve açıkta duran paketin ne tür bir patlayıcı düzeneğine sahip olduğu bilinmediğinden yakınında veya çevresinde sigara ile dolaşmayınız. Üzerinden atlamayınız başkalarının atlamasına izin vermeyiniz. Bomba veya şüpheli paket açık alanda ise etrafından en az yüz metre, kapalı alanda ise mümkün olduğunca uzaklaşılmalıdır. Çevrede fotoğraf çekenler var ise, çekmemeleri konusunda uyarınız. Zira bazı bomba düzenekleri fotosellidir ve flaş etkisi patlamaya sebep olabilir. Bombalama eylemine müdahale uzmanlık ve özel cihazlar gerektirdiğinden, bomba imha ekipleri olay yerine gelinceye kadar hiç kimse şüpheli paket veya bombaya yaklaştırılmamalıdır. Patlamış bombaya ait iz ve delillerin kaybolmalarını önlemek için, çevre kordon altına alınarak, uzman personelin rahat çalışması sağlanmalıdır. Olayı gören veya bilgisi olan kişilerin, bomba imha uzmanlarıyla görüştürülmesi sağlanacaktır. "
Kaynak: İHA