Mısri, Kılıçdaroğlu'nu Mısır'a Davet Etti

CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile bir araya geldi.

JVV Marrıott Hotel’de gerçekleşen Kılıçdaroğlu – Mursi görüşmesinde, Ortadoğu’daki gelişmeler, bölgedeki son durum, Türkiye ve Mısır ilişkileri değerlendirildi. Mısır Cumhurbaşkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ülkelerine davet ederek, CHP ile ülkelerindeki siyasi partilerle temas ve diyalog mekanizmasının kurulmasını istedi. CHP liderinin Mısır'a vakti geldiğinde memnuniyetle geleceğini Mısri'ye ilettiği öğrenildi. Görüşmenin ardından CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk basın mensuplarına görüşme ile ilgili açıklamalarda bulundu. Görüşmede Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamayligil, Özel Kalem Müdürü Tuncay Ceylan ve Ömür Polat isimli partilinin yer aldığını kaydeden Korutürk, "Genel Başkanımız Mısır Cumhurbaşkanı'nı burada görmekten memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Türkiye ile Mısır'ın öteden beri iyi ilişkiler içinde olmasının Orta Doğu bölgesindeki duruma da çok büyük etkisi olduğunu söyledi.

Mısır'da demokratik bir rejimin gelmiş olmasından cumhurbaşkanının göreve başlamış olmasından ve o görevini de bugüne kadar demokratik ve yapıcı bir şekilde yürütmesinden dolayı takdirlerini belirtti." dedi.

Kılıçdaroğlu'nun Orta Doğu konusunda Türkiye ve Mısır'ın bir adada çalışması gerektiğini vurguladığını anlatan Korutürk şunları söyledi; "Cumhurbaşkanı bu konuda mutabık. Suriye konusunda Mısır'ın ön ayak olduğu dörtlü girişime destek verdiğimizi söyledik. Bu girişimin burada barışçı bir çözüm getirilmesine katkıda bulunmasını temenni ettiğimizi belirttik. Genel Başkanımız Suriye konusunda Türkiye'nin Suriye rejiminin kendi halkına uygulamakta olduğu şiddete karşı olduğunu, bu şiddeti ilk eleştirenin bizim olduğumuzu ve bu eleştirilerimize devam ettiğimizi ancak bölgede dışarıdan askeri müdahalelere taraftar olmadığımızı, bölge halklarının kendi sorunlarını kendilerinin barışçı bir biçimde ve kendi iç diyalog mekanizmalarını işleterek çözmeleri gerektiğini söyledi.

Mısır Cumhurbaşkanı kendilerinin de Mısır'ında Suriye'ye herhangi bir askeri müdahaleye karşı olduklarını, Suriye'ye yapılacak askeri bir müdahalenin çok kötü sonuçlar vereceğini düşündüklerini onun için bu dörtlü girişimi başlattıklarını söyledi.

" Arap baharı diye adlandırılan Arap haklarının uyanışını desteklediklerini Mısır Cumhurbaşkanı'na ilettiklerini vurgulayan Korutürk, "Bütün bölgeye demokrasi, özgürlük, adalet, fırsat eşitliği gelmesini temenni ettiğimizi, bunun için elimizden gelen her türlü katkıda bulunmaya hazır olacağımızı kaydetti.

Bunlar yapılırken en önemli şeyin halkların kendi arzuları ile dış müdahale olmadan, kendi sorunlarını çözmeleri ve Orta Doğu'da sınırların kesinlikle değiştirilmemesi gerektiğini söyledi." açıklamasında bulundu.