Erdoğan - Mursi Görüşmesi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, beraberindeki 13 bakanla Kasım ayı başında Kahire ikincisi gerçekleştirilecek olan Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey toplantısına katılacaklarını söyledi.

Erdoğan, Ortadoğu’daki gelişmelerin gündemlerinde olduğunu belirterek, “Suriye gündemimizdedir ve hassasiyetimiz burada kararlılıkla devam etmektedir” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi Başbakanlık Merkez Bina’da kabul etti. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşmenin ardından Başbakan Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısı öncesi Türkiye Cumhuriyeti ve Mısır Cumhuriyeti arasında kredi antlaşması imzalandı. Türkiye adına Başbakan Yardımcısı Ali Babacan imzayı atarken, Mısır Cumhuriyeti adına ise Mısır Maliye Bakanı Mumtaz El Saaid antlaşmayı imzaladı.

İmza törenin ardından konuşan Başbakan Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Mursi’ye 'kardeşim' diye hitap ederek, imzalanan antlaşmanın her iki kardeş ülkenin geleceğe bakışına yönelik çok önemli bir adım olduğunu söyledi.

Atılan imzaların Türkiye ile Mısır arasında geleceğe yönelik bağların daha da yükseleceğine vesile olacağına inandığını belirten Başbakan Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Mursi’nin bugün AK Parti Büyük Olağan Kongresi’nde yaptığı konuşmanın kendileri için memnuniyet vesilesi olan bir konuşma olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, yapılan konuşmanın kardeşliğin bir nişanesi olan bir konuşma olduğunu kaydetti.

“KASIM AYINDA YÜKSEK DÜZEYLİ STRATEJİK KONSEY TOPLANTISI İÇİN 13 BAKANLA KAHİRE’YE GİDECEĞİZ” Mursi’nin bir Cumhurbaşkanı olarak kongreyi katılmalarının kendilerini çok mutlu ettiğinin altını çizen Başbakan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye ve Mısır aralarında güçlü tarihi ve kültürel bağları olan iki ülkedir ve iki ülkenin tarihten gelen birliktelikleri ve beraberlikleri inşallah Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey toplantılarımızla daha da gelişerek devam edecektir. Kasım ayı içerisinde Kahire’de ikinci Yüksel Düzeyli Stratejik Konsey toplantımızı yapacağız ve 13 bakanımızla Kahire’de olacağız. Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey toplantımızı Kahire’de gerçekleştiriceğiz. Az önceki görüşmemizde de kardeşim Mursi ile bunu teyit ettik ve 13 kişilik heyetle Kasım’ın başında yapacağımız bu konsey toplantısının da çok ciddi neticeler doğuracağına inancım tamdır. Tabi ki bu arada Ortadoğu’daki gelişmeler hepimizin gündemindedir. Suriye gündemimizdedir ve hassasiyetimiz burada kararlılıkla devam etmektedir. Mısır - Türkiye - İran arasında yapılan çalışmalar, bunun yanında Mısır-Türkiye-Suudi Arabistan arasında yapılması planlanan çalışmalar, bütün bunlarla birlikte bölgemizdeki bu sıkıntıları süratle aşalım istiyoruz.” “Mısır’daki bu yeni baharın esintilerini inşallah hep bahar olarak devamı Rabbimden temenni ediyorum” diyen Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Mursi’ye çalışmalarında başarılar diledi.

“TÜRKİYE İLE MISIR, SURİYE KONUSUNDA AYNI DÜŞÜNCELERİ PAYLAŞIYOR” Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ise yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan’a misafirperverliklerinden dolayı teşekkür etti. AK Parti Kongresi dolayısıyla Başbakan Erdoğan’ı tebrik eden Mursi, Türkiye’nin her zaman kendilerinin yanlarında yer aldığını söyledi.

Türk kardeşleri bir araya geldiği zaman sevgi ve kardeşliği hissettiğini ifade eden Mursi, Türkiye’nin devrim sürecinde ve sonrasında yanlarında yer aldığını ve almaya devam ettiğini kaydetti

Bugün imzalanan antlaşmayı 'kardeşliğin göstergesi' olarak gördüklerinin altını çizen Mursi, ileriki dönemlerde daha iyi işler yapılacağını düşündüğünü ve bundan hiç şüphe etmediğini belirtti.

Türkiye’nin Başbakan Erdoğan ile birlikte büyük ilerlemeler kaydettiğinin altını çizen Mursi, Türkiye ile Suriye, Filistin ve diğer dış politikalarda aynı düşünceleri paylaştıklarını söyledi.

Mısır’daki Türk şirketlerin durumuna da değinen Mursi, Mısır’da iş yapan bir veya iki şirketin sorun yaşadığını bildiklerini ve en kısa sürede bu sorunları çözeceklerini kaydetti.

Basın toplantısına, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, AK Parti Genel Başkanı Yardımcısı Ömer Çelik ve Mısır’dan gelen heyette katıldı.

Kaynak: İHA