Başkan Kocaman Güven Tazeledi

Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti'nin (GGC) 23. Olağan Genel Kurulu'nda, Abdullah Sabri Kocaman yeniden başkanlığa seçildi.

Gaziantep Ticaret Odası'nda gerçekleşen GGC'nin 23. Olağan Genel Kurulu’nda bir konuşma yapan Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan, demokrasilerde gazetelerin ve gazetecilerin çok önemli olduğunu söyledi.

Başkan Aslan, kurulun hayırlı olmasını dileyerek, “Bu genel kurula ev sahipliği yapmaktan dolayı memnuniyet duyduğumuzu camiamız adına burada ifade etmek istiyorum. Umarım ki yeni seçilecek arkadaşlarımız Gaziantep’in başta yerel basının sorunları olmak üzere tüm sorunlarına çok daha aktif dinamik yaklaşımlarda bulunur. Kurumları insanları bilgilendirme konusunda daha büyük gayret ve emek sarf edeceklerdir. Bundan da hiç şüphe duymuyorum” dedi.

Basın özgürlüğü kavramını sorgulayarak konuşmalarına devam eden Aslan, “Bir kere basın özgürlüğü kavramı nedir? Basın özgürlüğü kavramı deyince akla ne gelmeli? En azından kendi açımdan irdelemeye ihtiyaç duyuyorum. Son zamanlarda özellikle bazı iktidar yetkililerinin de dile getirdiği basın özgürlüğüne yani bir yaklaşım çerçevesi var. Benim hiç katılmadığım. ‘Basın toplumun moralini yükseltmeli. Moralini ayakta tutmalı. Toplumun moralini bozacak haberlere yer vermemeli. Veya o konularda yorum yapmamalı’ gibi kesinlikle katılmadığım bir yaklaşım var. Bu yaklaşım demokrasilerde asla ve asla olmaz. Demokrasilerde basın sadece doğruları yazar. Toplumu doğrular konusunda bilgilendirir. Hakaret ölçüleri dışında medenice insan haklarına saygılı, ama her görüşünü ifade edebileceği kaliteli yorum, anlayışıdır basının diğer işlevi. Eğer basının işlevi moral yükseltmekse, toplumun moralini yukarıda tutmaksa o zaman demokrasiye ihtiyaç yok. Çünkü tüm diktatöryal yönetimlerde zaten basın sadece bu görevi görür. Tüm otoriter yönetimlerde basın sadece yönetimlerin ve toplumun kendilerinin istediği kadar bilgilendirilmesi ve istediği doğrultuda yazmasından öte bir işlev görmez” diye konuştu.

Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Abdullah Sabri Kocaman, genel kurulda yaptığı konuşmada, eğitim ve kültür aracı olan basının Türkiye'de tek tip hale geldiğini savundu. Türkiye'de gelişen teknoloji ve dünya şartlarına uygun standartlarda bir basın olmadığını dile getiren Kocaman, “Mesafe kısa ödül büyük. Basının yerel ve ulusal bazda durumuna göz attığımızda maalesef gelişen teknolojiye, gelişen dünyaya uygun duyarlı bir şekilde gelişen bir basının olmadığını görmekteyiz. Bunun elbette birden fazla sebebi var. Örneği basın yasasındaki değişiklikler ve Avrupa Birliği ve müktesebatına da uyunca, basın hürdür sansür edilemez, buna hepimiz katılıyoruz” dedi Gazetecinin ve gazeteciliğin bir standardı olması gerektiğine işaret eden Kocaman, “Gazeteciliğin tarifi, yapılmamıştır. Bir kasap, bir berber ustalık belgesini almadan bir işyeri açamaz. Ama eline bir cep telefonu alan insan dahi gazetecilik yapabilir. Yasaksız bir Türkiye istiyoruz, yasasız bir basın değil. Yasasız bir basın olursa, erk noktasında dördüncü kuvvet olmaktan çıkar her kuvvet olabilir” diye konuştu.

Ülkenin içinde bulunduğu zor duruma işaret eden Kocaman, “Gelişmekte olan ülkelerde bunlar yaşanır ama biz unutmayın ki çok iktidar, çok siyasi yapılanma gördük. Bizim de özeleştiri yaymamız lazım, her zaman özeleştirinin savunmadan daha şerefli olduğunu söylerim. Bizlerin de kusuru var. Bir kusur varsa ortada hepimizindir. Ancak burada tekrar tekrar siyasi iktidar tek partili bir dönemde, güçteyken bu işe de bir ayar verilmesi gerekir. Bu işin bir tarifinin yapılması, haber kaynaklarının doğru olması, milletin önleyici koruyucu haberlere güce değil, sürekli ekranlarda görünen isimleri değil, varoşlara inan, hastanelere inan mağdurun mazlumun, ezilmiş insanların yanında olan bir güçlü basın bu ülkenin kalkınmasına da büyük katkılar sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Divan başkanlığını Doğan Özdinç, divan üyeliklerini Hüseyin Küpeli ve Gürel Tunca’nın yaptığı kongreye çok sayıda gazeteci katıldı.

Kongrede Abdullah Sabri Kocaman yeniden Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Başkanı seçilirken, yapılan seçim sonucunda yeni yönetim ve denetleme kurulu ile federasyon delegeleri şu isimlerden oluştu: "Erdal Çelik, Galip Ünlükara, Hüseyin Küpeli, Murat Ay, İsmail Şahin, Leyla Özekşi Polat, Murat Güreş, Mehmet Demir, Murat Atay, Mehmet Boncuk, Ruhi Aytaç, Veysel Karayılan, Yakup Çiçek, Yaşar Yavuz. Denetleme kurulu; Mehmet Erdoğan, Ramazan Taşkın, Savaş Oğuz. Federasyon delegeleri; Abdullah Sabri Kocaman, Nuri Sabırsız, Ulaş İnbaşı, Mustafa Öztürk, Hanifi Mirzaoğlu, Aydın Akyürek, Bülent Ağcabay, Aydın Sert. "
Kaynak: İHA