Vali Başköy’den Ortaköy’de İnceleme

Çorum Valisi Sabri Başköy, bir diziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Ortaköy ilçesine gitti.

Vali Başköy’den Ortaköy’de İnceleme
İlk olarak İncesu köyü mesire alanı ve kanyonu gezen Vali Sabri Başköy, Kıybela kabartmasına kadar yapılacak olan yürüyüş parkuru çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Buradaki incelemenin ardından ilçeye geçen Vali Başköy, hükümet konağı önünde Kaymakam Kamil Güzel,Garnizon Komutanı Jandarma Üsteğmen İbrahim Kaya, Belediye Başkanı Ali Ergin ve protokol üyeleri tarafından karşılandı.

Kaymakamlık binasında yetkililerle bir araya gelen Vali Bayköy’e ilçenin ekonomik yapısı, sahip olduğu tarihi ve turistik değerler ile kamu kurumları hakkında brifing verildi.

Brifingin ardından Şapinuva kazı alanını ziyaret eden Başköy ve beraberindekiler Şapinuva Kazı başkanı Prof. Dr.Aygül Süel'den kazı çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Ören yerindeki A, B ve C binaları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Süel, “A binası tarihi mühendislik harikası bir binadır. Günümüzden 3 bin 500 yıl önce burada 50-60 bin insan yaşıyordu. Dere çakılı ile sağlamlaştırılan zemin üzerine bina inşaa edilmiştir. Arşivlerin olduğu resmi bir binadır. Burada kraliçe ve kral yaşamıştır.Bu binanın etrafı surlarla çevrilidir. B binasını gezen valimize buranın bir depolama binası olduğunu Şapinuva bir dini özelliği olan yerdir. Buradan sular küçük şişelerle Hitit dünyasına dağıtılıyordu'' dedi.

Ağıl önü mevkiindeki kazı çalışmalarını da yerince inceleyen Vali Başköy’e burada Prof. Dr. Mustafa Süel, çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Süel çiftine tarihi bir eser bulduklarında o anki hislerini soran Vali Başköy’e Prof. Dr. Aygül Süel, “Ben çok heyecenlanıyorum. Uykularım kaçıyor” Prof. Dr. Süel ise, “Ben heyecanlanmıyorum. Bunları düzenleyerek nasıl Çorum müzesine iletirim diye düşünüyorum'' sözleriyle cevapladı .
Kaynak: İHA