Budak’tan Ağustos Ayı Enflasyonu Değerlendirmesi

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, 2012 Ağustos ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE’de yüzde 0,56, ÜFE’de yüzde 0,26 olarak açıklandığı belirterek, yıllık enflasyonda ise tüketici fiyatlarında yüzde 8,88, üretici fiyatlarında yüzde 4,56 olarak gerçekleştiğini kaydetti.

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak yaptığı yazılı açıklamada, enflasyon oranının geçen yıla göre düşme eğilimini devam ettirdiği, fakat ekonomideki durgunluğa rağmen enerji, bazı meyve-sebze ve et fiyatları nedeniyle beklentilerin üzerinde yüksek kaldığı, Mayıs ayından itibaren görülen düşük enflasyon eğiliminin Ağustos ayında yerini tekrar yükselişe bıraktığı, bu eğilimin üretici fiyatlarında da ortaya çıktığının görüldüğünü bildirdi.

Budak açıklamasında şunları kaydetti: ”2011 yılında çift haneye çıkan enflasyon oranının bu yıl Merkez Bankası hedefinin biraz üzerinde gerçekleşeceği öngörülmektedir. Ancak, enflasyon oranının geçen yılın yüksek hızı nedeniyle düşük göründüğüne, yıllık ortalama enflasyon hızının ise halen yüksek kaldığına dikkat edilmelidir. Türkiye ekonomisi durgunluğa rağmen enflasyonist bir yapı sergilemeye devam etmektedir. Diğer taraftan enflasyonun döviz kuru, enerji ve gıda fiyatları gibi para politikasının direkt müdahale alanı dışındaki faktörlere bağlı kalmaya devam ettiği de görülmektedir. Bu enflasyoncu yapı değişmedikçe enflasyon oranı iç talep dışındaki faktörlere bağlı kalmaya devam edecek ve enflasyonu düşürmek için 2012 yılında olduğu gibi ciddi biçimde ekonomik durgunluk bedeli ödenmesi gerekecektir.”

Tarımda aylık dalgalanmalar dışındaki genel fiyat gelişmelerinin hem üreticiyi hem tüketiciyi mağdur eder bir yapıya işaret etmesi ve artık piyasa gözetim kurumlarının devreye girmesinin zorunlu hale gelmesi olduğuna dikkat çeken Budak açıklamasında, “Dolayısıyla enflasyonla mücadelede klasik sıkı para politikası yerine yapısal reformlara ağırlık verilmesinin zamanı gelmiştir ve hatta geçmektedir. Aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddeler TÜFE’de yüzde 17,99 ile kayısı, yüzde 16,41 ile salatalık ve yüzde 9,93 ile LPG dolum ücreti olurken, ÜFE’de yüzde 25,03 ile LPG, yüzde 13,01 ile kayısı ve yüzde 12,95 ile domateste olmuştur. TÜFE’de ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış ulaştırma ve gıda ve alkolsüz içecekler harcama gruplarında, yıllık bazda ise en yüksek artış alkollü içecekler ve tütün, konut harcama gruplarında görülmüştür. Enflasyon sepetinden mevsimlik ürünler çıkarıldığında TÜFE artışı yüzde 0,79’a çıkmakta, tarım ürünleri çıkarıldığında yüzde 0,28’e düşmektedir” ifadelerine yer verdi.

Budak bölgede TÜFE artış oranlarının aylık yüzde 0,49, sekiz aylık yüzde 2,86 ve yıllık yüzde 7,95 olduğu görüldüğünü, Batı Akdeniz Bölgesi enflasyonunun aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının altında, 8 aylık bazda ortalamanın üzerinde olduğunu kaydetti.

Bölge aylık enflasyonda en büyük artışın yüzde 2,02 ile eğitim, yüzde 1,81 ile ulaştırma ve yüzde 1,51 ile gıda ve alkolsüz içecekler gruplarında olurken en büyük azalış yüzde -8,18 ile giyim ayakkabı harcama grubunda gerçekleştiğini belirten Budak, 8 aylık ve yıllık enflasyonda ise eğitim harcama grubuna ilave olarak konut, ev eşyası, lokanta-oteller, çeşitli mal-hizmetler harcama kalemlerinde dikkat çekici artışlar olduğunu, alkollü içecekler ve tütün harcama grubunda yıllık artışın yüzde 18,33 olduğunu bildirdi. Türkiye genelinde 26 bölge arasında Batı Akdeniz Bölgesi’nin, aylık enflasyonda yüzde 0,49 ile 16’ncı, 8 aylık enflasyonda yüzde 2,86 ile 3’üncü, yıllık enflasyonda ise yüzde 7,95 ile 24’üncü sırada yer aldığını ifade eden Budak açıklamasında şu sözlere yer verdi: ”Aylık enflasyonda yüzde 1,07 ile TR33 (Manisa, Afyon, Kütahya, Uşak), sekiz aylık enflasyonda yüzde 2,91 ile TR52 (Konya, Karaman) ve yıllık enflasyonda yüzde 9,62 ile TR71 (Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir) ilk sırada yer alan bölgeler olmuştur. “
Kaynak: İHA