Adli Yıl Açılışında Terör Lanetlendi

İçel Barosu Başkanı Av. Halil Hulki Özel, Türkiye’deki terör olaylarının son günlerde çılgınca artış gösterdiğini belirterek, “Siyaset kurumu, terörü ve şiddeti durdurmak için gerekli güvenlik önlemlerini almanın yanı sıra, demokratik bir siyaset zeminini hiç zaman geçirmeden tesis etmek zorundadır” dedi.

Adli Yıl Açılışında Terör Lanetlendi
2012-2013 Yargı Yılı’nın başlaması dolayısıyla İçel Cumhuriyet Başsavcılığı ve İçel Barosu tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi.

Törene İçel Cumhuriyet Başsavcısı Ayhan Turhan, İçel Barosu Başkanı Av. Halil Hulki Özel, savcılar ve avukatlar katıldı.

Yargı üyelerinin cübbeleriyle katıldığı törende, Başsavcı Turhan ve Baro Başkanı Özel’in Atatürk Anıtı’na çelenk sunmalarının ardından, tüm şehitler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Törende bir konuşma yapan Baro Başkanı Özel’in gündeminin ilk sırasında terör olayları vardı. Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde dün gece meydana gelen çatışmada 10 güvenlik görevlisinin şehit olması nedeniyle, akşam düzenleyecekleri ‘Adli Yıl Açılış Resepsiyonu’nu iptal ettiklerini bildiren Özel, Türkiye’de dünden bugüne toplumun canını acıtan olayların başında terörün geldiğini söyledi.

Türkiye’de terörün son günlerde çılgınca artış gösterdiğinin altını çizen Özel, “Terör olaylarından ve kayıplarımızdan dolayı, acımız çok büyük. Bu olayların faillerini lanetlerken, şehitlerimize rahmet, yakınlarına baş sağlığı ve gazilerimize acil şifalar diliyoruz. Ancak zaman, hamaset yapmak zamanı değil, zaman, yaşanan acıların kaynağı olan terörü ve şiddeti durdurma, onu besleyen sorunları çözmek zamanıdır” diye konuştu.

Bu konuda en büyük görevin iktidarı ve muhalefeti ile siyaset kurumuna ait olduğunu kaydeden Özel, “Siyaset kurumu, terörü ve şiddeti durdurmak için gerekli güvenlik önlemlerini almanın yanı sıra, hepimizin üzerinde durabileceği, paylaşabileceği ve hatta mutabık kalacağı demokratik bir siyaset zeminini hiç zaman geçirmeden tesis etmek zorundadır. Bu yola başvuranlarla mücadele etmek devletin asli görevi, devlet olmanın, devlet olarak egemenlik hakkına sahip bulunmanın gereğidir. Gerek bu mücadele, gerekse güvenlikle ilgili olarak alınacak önlemler konusunda yurttaş olarak, kurum olarak duyarlı ve hukukun çizdiği sınırlar içerisinde kalmak koşuluyla üzerimize düşen her türlü görevi yapmaya hazır olduğumuzu özellikle belirtmek isteriz” ifadelerini kullandı.

“ÖNÜMÜZDEKİ SÜRECİ KAVGASIZ GÖTÜRELİM” Konuşmasının devamında yargının bağımsız, savunmanın özgür ve güçlü, hukukun üstün ve egemen olacağı umudu ile 2012-2013 Yargı Yılı’nın avukat, savcı, noter tüm meslektaşlarımız ile yargı sisteminin tüm emekçilerine yararlı olmasını dileyen Özel, ifade özgürlüğü üzerinde durdu. Uluslararası sözleşmeler ve Anayasa’da bu konuda yer alan maddelere işaret eden Özel, sınırsız olmamakla birlikte, ifade özgürlüğünün sadece kamusal rahatsızlığın, kızgınlığın ve huzursuzluğun ötesinde, ciddi ve somut bir zararın var olduğu açık ve mevcut tehlikesi gösterilmedikçe sansür edilemeyeceğini ve cezalandırılamayacağını dile getirdi. Özel, şöyle devam etti: “Dünya değişti, değişiyor, Türkiye de öyle. Türkiye artık ekonomik, sosyolojik, siyasi, kültürel, hukuki kalıplarına sığmıyor. Bunu görelim ve önümüzdeki süreci kavgasız götürelim. Ötekine kimlik dayatmaktan, farklılığı ve farklı olanı cezalandırmaktan, ötekini düşman görmekten, aşağılamaktan, dışlamaktan kaçınalım. Farklılığı, kurucu bir unsur olarak kabul edelim, hem kendimizin ve hem de dünyanın belirsizliğinin farkında olarak tartışmaya açık olalım. Hoşgörüyü, çoğulculuğu, bir arada yaşama niyetini öne çıkaralım. Yaşamın zenginliğine ve hikmetine saygı duymayı içeren ahlaki bir yol haritası izleyelim. Berthold Brecht'in söylediği gibi, ‘Hiçbirimiz kendimize bir başka halk bulacak değiliz, başka bir ülke de bulacak değiliz. Bizim ülkemiz burası, bizim halkımız da bu. Birlikte yaşamayı becerelim, öğrenelim, değilse bizi bu dünyadan indirecekler’.” TÜRKİYE, EN KOLAY AVUKAT OLUNAN ÜLKE KONUMUNDA Avukatlık mesleğinin sorunlarına da değinen Özel, Türkiye’de hukuk eğitiminin yeterli olmadığına dikkat çekerek, hukuk fakültesi sonrası avukatların sağlıklı bir mesleki formasyon kazanabilmesi için mesleğe giriş, staj ve avukatlık döneminin yeniden yapılandırılmasının artık kaçınılmaz bir zorunluluk haline geldiğini vurguladı. Türkiye’nin en kolay avukat olunan ülke olduğunu da iddia eden Özel, şunları söyledi: “Avukatlık mesleğine kabul sınavının olmadığı dünyadaki tek ülkeyiz. En kolay avukat olunan ülke konumundan hızla çıkmamız gerektiği artık tüm hukuk kamuoyunun ortak istemidir. Anayasa Mahkememizin avukatlık sınavını kaldıran kanunu iptal kararının gereğinin bir an önce yerine getirilmesini TBBM’den acilen talep ediyoruz.” Cumhuriyet Meydanı’ndaki tören, Baro Başkanı Özel’in konuşmasının ardından sona erdi .
Kaynak: İHA