Çiftçilere Yem Bitkisi Semineri

Elbistan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından organize edilen seminer ile çiftçilere yem bitkisi yetiştiriciliği ve mera hayvancılığı hakkında detaylı bilgi verildi.

Çiftçilere Yem Bitkisi Semineri
Elbistan Ziraat Odası’nda gerçekleştirilen seminere konuşmacı olarak, Kayseri Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Mera Danışmanı Prof. Dr. Yunus Serin katıldı.

Yoncanın buğday ve arpa ile birlikte ekildiğinde veriminin çok arttığını söyleyen Serin, yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “Normalde fazla tohum ektiğin zaman fazla verim alırsın düşüncesi var ama buğdayı, arpayı yoncayla birlikte ekersen az bir tohumla çok daha fazla verim alırsın. Yoncanın şöyle bir özelliği vardır. 2 metre derinliğe kadar iniyor ama kurak yıllarda 20 metre derinliğe kadar iniyor. Toprağa çok dal budak salarak alt kısmını gevşetiyor, toprağa 5 yılda 105 kilogram amonyum sülfatla gübrelemiş gibi azot bırakıyor. Hayvan beslemede çok etkilidir. 10 kilo yoncada 18 kilo protein var. 1 ton samanda hayvana yarayışlı 2 kilo protein var, 1 ton yoncada hayvana yarayışlı protein 90 kilo. Dolayısıyla 45 ton samana eşit bir besleme değeri var. Bir sıra buğday bir sıra yonca ektiğimiz zaman yonca zararlı bitkilerin gelişmesini önlüyor, aynı zamanda yaprakları sayesinde de buğday ve arpa güneşi dik olarak alıyor.” Seminere; Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, Elbistan İlçe Müdür Vekili Cevdet Çoban, Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, Afşin Ziraat Odası Başkanı Hasan Akpınar, Ekinözü Ziraat Odası Başkanı Muharrem Alkılınç, Elbistan Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Recep Ergüç ile çiftçiler katıldı.

Kaynak: İHA