Dışişleri Bakanlığı Açıklaması

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir ile Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in, Addis Ababa'da beş gün boyunca sürdürdükleri müzakereler sonucunda, güvenlik, petrol, ekonomi, sınır ve vatandaşlık konularında dokuz ayrı anlaşma imzalamalarını memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, cumhurbaşkanları, gösterdikleri kararlılık ve devlet adamlığı nedeniyle kutlandı.

İmzalanan anlaşmaların iki ülke arasındaki mevcut sorunların çözümü yönünde atılmış büyük bir ilerleme olarak görüldüğü belirtilen açıklamada, Afrika Birliği Yüksek Düzeyli Uygulama Paneli Başkanı Thabo Mbeki başta olmak üzere söz konusu anlaşmaların sağlanmasında emeği geçen ve katkısı olan kişi ve örgütlere teşekkür edildi.

Açıklamada, Sudan ve Güney Sudan halklarının barış içinde birlikte yaşamaları ve refaha kavuşabilmelerini teminen söz konusu anlaşmaların zamanlıca uygulanmasının önem taşıdığı vurgulandı.

Öte yandan, iki ülke arasında Abyei'nin nihai statüsü ile sınır bölgesindeki tartışmalı bölgeler gibi sorunlara da bir an önce diyalog yoluyla çözüm bulunması gerektiğine inanıldığı belirtildi.

Açıklamada, Türkiye'nin, Sudan ve Güney Sudan'ın barış ve istikrar içinde refaha ulaşması için kardeş iki ülkeye bugüne kadar olduğu gibi yardım ve destek sağlamayı sürdüreceği kaydedildi.

Muhabir: Şeyma Tahan

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA