Bakan Yıldırım Bilecik’te

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bilecik’in Osmaneli ilçesindeki İstanbul-Ankara YHT şantiyesini ziyaret etti.

Bakan Yıldırım Bilecik’te
Helikopterle ilçe stadyumuna inen Bakan Yıldırım, Cuma namazını Rüstem Paşa Camii'nde kıldı. Ardından Osmaneli ilçesindeki YHT şantiyesine gelerek buradaki çalışmaları inceleyen Binali Yıldırım, burada basın açıklaması yaptı. Yüksel hızlı tren çalışmalarının çok büyük bir hızla devam ettiğini belirten Bakan Yıldırım, ''Ankara-İstanbul hızlı tren projesinin 2. kısmı Köseköy-İnönü kesimi hakkında bilgilendirme toplantısını yapıyoruz. Daha önce aldığımız kararla her ayın son cuma günü bu şantiyede bir araya geleceğiz ve 1 aylık ilerlemeyi halkımızla paylaşacağız dedik. Bugün 3. toplantımızı yapıyoruz. Projenin en zor kısmı bu kısımdır. 150 kilometrelik bir hattır. Ağırlıklı olarak sanat yapılarından oluşmaktadır. Tüneller, viyadükler yolun büyük kısmını oluşturmaktadır. 50 kilometre içinde 35 adet tünel bulunmaktadır. 35 tünelin toplam uzunluğu 59 kilometredir. 16 adedi tamamen bitmiş vaziyette. Geriye kalan 19 adet tünel ise yüzde 80 seviyesinde tamamlanmıştır. Toplam 33 ay içinde inşa edilip tamamlanan hat boyunca toplam tünel sayısı 34 kilometreyi doldurmaktadır. Açılan en büyük tünel projesi bittiğinde 7450 metre olacaktır. Ayrıca 13 kilometre toplam uzunluğa erişen 28 viyadük projede mevcuttur. 15 adedi tamamen bitmiş, geri kalan 13'ünde çalışmalar devam ediyor. ilerleme yüzdesi yüzde 75 seviyesinde tamamlandı. Projede 13 üst geçit, 40 alt geçit, 123 adet de küçük menfez denilen alt geçit mevcuttur. Bunların yüzde 98'i tamamlanmıştır. Toplam kazı dolgu işi 14 milyon 500 bin metreküpü bulmuştur. Ray döşeme işi bir yandan başlamıştır. Yol boyunca havadan da yaptığımız incelemede Pamukova'dan bu tarafa ray döşemesinin devam ettiği, İnönü'den Bozüyük istikametine de çalışmaların başladığını gördük. Güney kesimde 15 kilometrelik bir hat, ray döşemeye hazır halde. Burada alt yapıyla üst yapının uyumlu gitmesi projenin vaktinde tamamlanması açısından önemlidir. Çalışmada koordinasyonun iyi sağlanması icap etmektedir. Projenin hedef tamamlama tarihi 28 Ekim 2012, ancak bugün size kötü bir haberim var. Bu tarihi 30 Eylül 2013'e çekmiş bulunuyoruz. Şartlar böyle icap etti. Sadece 1 ay öne çektik, 20 Nisan olarak görülen tüm alt yapı işlerinin 15 Mart 2013'de tamamlanması yeni hedefte icap ediyor. Çalışmalarımızı tekrar gözden geçireceğiz. Toplam projede Ankara-İstanbul olarak ele aldığımızda 750'den fazla sanat yapısı var. Şu anda bu bölgede 2000 kişi çalışıyor. 600 adet iş makinesi çalışıyor. Sadece buradaki makine parkının bedeli 200 milyonun üzerindedir. Bu da projenin önemini gösteriyor. Vaktinde tamamlanması, hatta biraz daha erken bitirilmesi için ne kadar büyük gayret gösterildiği anlaşılıyor'' dedi.

''ÇAĞDAŞ ULAŞIM İMKANINDAN TÜM HALKIMIZ YARARLANSIN''

Marmaray ile İstanbul-Ankara YHT'in açılışlarının aynı gün olacağını belirten Bakan Yıldırım, ''İki proje birbirinin devamı olduğu için Sayın Başbakanımız hem Marmaray'ı, hem de YHT hattının 29 Ekim'de açılacağını ilan etti. Hal böyle olunca tarih değişikliği Marmaray'da da aynı değişikliği gerektiriyor. Her ikisi de eylül sonunda gerçekleşecek. Çok iddalı bir süre ama müteahhitlerimize güveniyoruz. Onlar daha zor projeleri başardılar, inşallah bunu da bitirecekler, başarıyla bu işin üstesinden gelecekler. Vatandaşlarımızın 50 yıllık özlemleri bir an önce sona ersin ve bu çağdaş ulaşım imkanından halkımız yararlansın. Hızlı tren projelerine vatandaşımız çok büyük ilgi gösteriyor. Yapılan anketlerde hızlı tren projesi hız kesmeden devam etmesi lazım, bedeli ne olursa olsun mutlaka yaygınlaştırılması gerekir diyen vatandaş sayısı yüzde 80'in üzerinde. Hızlı trenin yapılmış olmasını Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak kalkınmışlığın, gelişmiş ülke olmanın bir göstergesi olarak algılıyorlar. Hızlı trenimiz olduğu zaman biz bu ülkenin vatandaşı olmaktan gurur duyuyoruz diyenlerin sayısı yüzde 80'in üzerinde. Ayrıca, 'yüksek hızlı trenin geçtiği bölgelere ne faydası var' diye sorduğumuzda aldığımız cevap yüzde 85 oranında 'o bölgenin kalkınma ve ekonomisine katkı yapacağını' belirtiyor vatandaşımız" diye konuştu.

Eskişehir'e yapılacak olan yeni gar ile ilgili sorular üzerine Bakan Binali Yıldırım, eski garın yıkılmayacağını, yeni garın da eski gar yanına inşa edileceğini belirtti.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday olması konusundaki sorulara esprili bir şekilde cevap veren Yıldırım, "Eskişehir'e dünür olduk, şimdi yanlış anlaşılır. Dünür ol, sonra başkanlığa aday ol, birden bire fazla olur. Böyle birşey yok'' dedi.

''ESKİŞEHİR-KONYA YHT AÇILIŞI ÇOK YAKINDA''

Bakan Binali Yıldırım, Eskişehir-Konya YHT açılışının çok yakın tarihte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacağını, tarihin belli olduğunu, ancak teyit bekledikleri için söyleyemediğini açıkladı.

Eskişehir hakkında çok soru sorduğunu söyleyen basın mensubuna, ''Sürekli Eskişehir sordunuz. Hep Eskişehir deyince olmaz deme şansımız yok. Olmaz deyince Eskişehir'e sokmazlar beni'' diyen Yıldırım'a, basın mensubu dalgınlıkla ''Doğru'' cevabı verdi. Bakan, ''Siz dünürlerinize böyle mi yapıyorsunuz'' diyerek herkesi kahkahaya boğdu.

Bakan Binali Yıldırım, Osmaneli'ndeki şantiyede yaptığı incelemelerin ardından helikopterle Ankara'ya döndü .
Kaynak: İHA