Almanya'da Anamuhalefetin Başbakan Adayı Steinbrück

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti (SPD) 2013 genel seçiminde Başbakan Angela Merkel'e karşı Peer Steinbrück'ü aday gösterdi.

Günlerdir kamuoyunu meşgul eden Sigmar Gabril, Frank- Walter Steinmeier ve Peer Steinbruck üçlüsünden kimin başbakan adayı olacağı sorusu cevabını bulmuş oldu. SPD Genel Başkanı Gabriel, eski maliye bakanı Steinbrück'un başbakan adayı olduğunu belirterek “Benim için uzun zamandan beri Steinmeier veya Steinbrück'ün başbakan adayı olacağı kesindi. Yaz tatili sonrasına kadar kendi aralarında anlaşmalarını rica ettim. Dört hafta sonra Steinmeier aday olmak istemediğini söyledi.

Steinbrück olumlu sinyal gönderdi. En iyi aday Stienbrück." dedi.

İktidar partilerinin artık miadını doldurduğunu söyleyen Gabriel, "Demokrasi yara aldı ve mali piyasa hükümetten daha etkili hale geldi. Başbakan Merkel mali piyasaya uygun demokrasiye ihtiyacımız olduğunu söyledi fakat biz tam tersini yani demokratik hayata uygun mali piyasa istiyoruz. Bu hedeflerimizi gerçekleştirmemize en uygun aday Peer Steinbrück. Bunun için biz ve partimiz Steinbrück'ü destekleyeceğiz.” ifadelerini kullandı. Gabriel'in ardından söz alan SPD Parlamento Grup Başkanı Steinmeier, “SPD için güzel bir gün. Steinbrück sadece partimizin iyi bir adayı değil aynı zamanda Almanya'ya iyi bir başbakan olacak. SPD içinde hedefimiz Steinbrück'ün başbakan olmasıdır. Bunun için elimizden geleni yapacağız. Ben kendi adaylığım gibi çalışacağım. Başbakan adayı olmayacağımı söylediğimde anlayış gösteren Gabriel'e de teşekkür ediyorum.” açıklamasını yaptı.SPD'nin başbakan adayı Steinbrück 2013 genel seçiminde partisinin seçimi kazanması için adaylığı kabul ettiğini ifade etti.

“CDU- FDP hükümetine son verip ve SPD- Yeşiller iktidarını istiyoruz. SPD'ye en yüksek oyu kazandırabilirim.” diyen SPD'li politikacı eski başbakanlardan Gerhard Schröder'in başarısını hatırlattı. Steinbrück, 9 Aralık 2012 tarihinde Hannover'de gerçekleştirilecek parti kongresinde resmen aday gösterilecek.Başbakan adayı Steinbrück için “Bu iyi bir haber” yorumunu yapan Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, SPD'nin 2013 genel seçimini ciddi şekilde kazanmayı hedeflediğini söyledi.

Özdemir, SPD'nin Steinbrück'ü aday göstererek Birlik partilerinin orta kesim seçmenlerini de kazanmak isteğini gösterdiğini vurguladı. Yeşiller Eşbaşkanı Özdemir, SPD'nin yüzde 30'dan fazla ve Yeşiller'in de yüzde 15'den fazla oy alması durumunda bunun Yeşiller- SPD koalisyonu için yeterli olacağını sözlerine ekledi. Yeşiller Partisi Parlamento Grubu Eşbaşkanı Jürgen Tritten de Steinbrück için “Seçim için iyi fakat başbakan Merkel için kötü haber.” değerlendirmesini yaptı.SPD'nin sol kanadı temsilcilerinden Ernst Dieter Rossmann, Steinbrück'ü desteklediklerini kaydederek “Peer Steinbrück adaylığı ile Merkel kendi sonunu yaşayacaktır.” dedi.

SPD'nin haftalardır kendi içinde git- geller yaşadığını söyleyen CSU Federal Parlamento Grubu Başkanı Gerda Hasselfeldt, Steinbrück'ün Merkel'i yenilgiye uğratamayacağını ve Merkel'in başbakan olarak devam edecek olmasının SPD'yi paniğe sevk ettiğini belirtti.

SPD'nin başkana adayını değerlendiren CDU'nun Parlamento Grubu İdari Sorumlusu Michael Grosse-Bromer “ Gabriel yapamadı, Steinmeier istemiyor geriye bir Steinbrück kaldı.” ifadelerini kullandı .