PKK'nın gerçek hedefi ortaya çıktı

Tunceli’deki PKK saldırısında asıl hedefin 4. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Metin Akkaya olduğu ortaya çıktı. Metin Akkaya’nın makam aracıyla patlamadan saniyeler önce olay yerinden geçtiği belirtildi

PKK'nın gerçek hedefi ortaya çıktı
Tunceli-Elazığ karayolu üzerindeki Atatürk Mahallesi 'nde önceki akşam PKK 'lıların karayolu kenarına tuzakladıkları bombalı aracı, askeri araçların geçişi sırasında patlatmasıyla 6 asker şehit oldu, 1 kadın da hayatını kaybetti. PKK 'lıların, saldırıdan önce Tunceli-Hozat karayolunun 25. kilometresinde 'Doblo ' marka bir aracı gasp ederken, içindeki 2 kişiyi de güvenlik güçlerine bilgi vermelerini engellemek için kaçırdığı belirlendi. PKK 'lıların 2 kişiyi saldırıdan sonra Çiçekili köyü yakınlarında serbest bıraktığı belirtildi. PKK 'lılar araca tahrip gücü çok yüksek patlayıcı yerleştirdikten sonra Atatürk Mahallesi Kanoğlu Mevkii Yeni Hastane Kavşağı 'na park etti. Bomba yüklü araç saat 18.05 sıralarında askeri araçların geçişi sırasında uzaktan kumanda ile infilak ettirildi.

50 metre uzakta öldü
Tunceli 4. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Metin Akkaya 'nın koruma aracı olarak kullanılan cip ile içinde askerlerin bulunduğu sivil plakalı minibüs hasar gördü. Patlamanın şiddetiyle cip yolun karşı tarafında fırlayarak yanmaya başladı. Araçta bulunan uzman çavuşlar Cuma Karadavut ve Ahmet Oğul ile er Ramiz Demir, servis aracında bulunan Fatih Küçükterzi, Kadir Dadaş, Mümin Koca şehit oldu. Patlama sırasında eşi Ali Acar ile olay yerinden yaklaşık 50 metre uzaklıkta yürüyen Fadime Acar şarapnel parçası ile olay yerinde hayatını kaybetti. Yaralanan Ali Acar, Elazığ Fırat Üniversitesi Hastanesi 'nde tedavi altına alındı.

Saniyelerle kurtuldu
PKK 'lıların hedefinin Komutanı Akkaya olduğu belirtildi. Akkaya 'nın makam aracı ile patlamadan saniyeler önce geçiş yaptığı ve saldırıdan yara almadan kurtulduğu ifade edildi. Flamalı makam aracının patlamada servis aracı ve koruma aracının hemen önünde seyrettiği, patlamadan saniyelerle kurtulduğu öğrenildi. Patlamada yanan cipte korumalarının bulunmadığı belirtildi. Araçta bulunan askerlerden birinin hafta sonu Şehit Mehmet Jandarma Karakolu 'na düzenlenen saldırıda yaralanan Er Ramiz Demir olduğu ortaya çıktı. Akkaya 'nın Demir 'i kendi koruma aracı ile hastaneye götürüp kontrolünün yapılmasını istediği bildirildi. Saldırının ardından polis, şüpheli 4 kişiyi gözaltına aldı. Saldırıyı gerçekştiren grubun merkeze bağlı Çiçekli ile Geyiksuyu köyü kırsalında barındıkları tespit edildi. Bölgeye Sikorsky helikopterlerle Jandarma Özel Harekat timleri indirilirken, karadan da patlayıcılara karşı Kirpi adı verilen araçla asker sevk edildi.

Kalyoncu Tunceli 'de
Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş, 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Orhan Akbaş, ile birlikte helikopterle Tunceli 'ye geldi. Kalyoncu 'yu bölge komutanı Tümgeneral Murat Kırkaya karşıladı. Kalyoncu 'ya saldırıyla ilgili brifing verildi. Brifinge Tuğgeneral Akkaya da katıldı.


'Amca intikamın alınacak! '
Şehit Jandarma Uzman Çavuş Cuma Karadavut için Yozgat 'ın Yenifakılı ilçesinde düzenlenen törene Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ 'ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Şehidin eşi Melek Karadavut ile 10 yaşındaki kızı İrem şehidin tabutuna bakarak göz yaşı döktü. Şehit Karadavut 'un yeğeni Hamza amcasının tabutunun başında, “Amca sen ölmedin, şehit oldun, intikamın alınacak” diyerek ağladı.


Önce gazi 3 gün sonra şehit oldu
Jandarma Komando Er Ramiz Demir 'in Afyonkarahisar merkeze bağlı Köprülü köyünde yas var. Şehidin yakını Mevlüt Erkek, “Ramiz cumartesi çıkan çatışmada kolundan yaralanmıştı. Doktora gidip rapor alacaktı” dedi. Erkek, şehidin terhisine 45 gün kaldığını, vatani görevini tamamladıktan hemen sonra nişanlısıyla evlenmeyi planladığını söyledi.

'İçime doğdu '
Baba İbrahim Demir ise, “Cumartesi günü çatışma çıkmıştı. İzmirli Mustafa Akar 'ın şehit olduğu çatışmadan sonra oğlumun şehit olacağı da içime doğdu. Rüyamda cenaze araçlarını eve gelirken gördüm. Saldırıdan 1 saat önce telefonda konuşmuştuk. Yüreğim yandı. Çapulcular kalleşçe saldırdı” diye konuştu. Şehit Demir 'in Afyonkarahisarspor 'da ve farklı kulüplerde futbol oynadığı belirtildi.

Sivil şehidin kızı teröre lanet okudu
Tunceli 'de terör örgütünün bombalı saldırısı 6 askerin yanı sıra Acar ailesinin de ocağına ateş düşürdü. Ali ve Fadime Acar(56) çifti akraba ziyaretinden dönerken bombaya yakalandı. Fadime Acar, olay yerinde hayatını kaybederken Sivil Savunma 'da memur olarak çalışan Ali Acar yaralandı. Patlama sırasında eşinin birkaç metre gerisinde yürüyen Fadime Acar 'ın şarapnel parçalarının vücuduna isabet etmesi nedeniyle olay yerinde yaşamını yitirdiği öğrenildi. Acar çiftinin kızları Dava Duru, şöyle konuştu:

'Savaş istemiyoruz '
“Babamla annem bir akrabamıza gidiyorlardı. Dönerken yürümek istemişler. Bomba patladığında babam biraz daha öndeymiş. Annem ise arkada. Babam annemin düştüğünü görmüş. Sonra o da şarapnel parçalarının isabet etmesiyle yaralanmış” dedi. Tedavi altına alınan babasıyla telefonda görüştüklerini belirten Duru Acar, “Annemin cenazesine katılmak istiyor. Ne zaman taburcu olur ona doktor karar verecek. Türkiye 'de bir savaş var, bu savaşta asker de gidiyor, gerilla da gidiyor, sivil de gidiyor. Biz annemizi kaybettik. Biz bu savaşı ve savaştan beslenenlere lanet okuyoruz. Bu savaşın önüne kim geçiyorsa geçsin istiyoruz. Bizim canımız yanmdı başkalarının canı yanmasın. Savaşı istemiyoruz. Bu savaştan beslenenlere lanet okuyoruz.”


Kardeşi DNA için Ankara 'ya gitti
15 gün önce Fatma Oğul ile evlenen ve izni bitince gittiği Tunceli 'de şehit olan Uzman Çavuş Ahmet Oğul 'un kardeşi DNA örneği vermek ve teşhis için Ankara 'ya gitti. Şehit Uzman Çavuş Oğul 'un kimliğinin belirlenmesinin ardından cenazesi memleketi Kahramanmaraş 'ın Türkoğlu 'na bağlı Beyoğlu beldesinde toprağa verilecek. Şehit erler Fatih Küçük Terci, Kadir Dadaş ve Uzman Çavuş Ahmet Oğul 'un cenazeleri ise, kimlik tespitinin yapılabilmesi için Ankara Adli Tıp Kurumu 'na götürüldü.


Panoda yer kalmadı
Şehit Jandarma Komando Er Fatih Küçükterci 'nin memleketi Denizli 'nin Tavas ilçesinde her yer kırmızı beyaz oldu. Tavaslılar, evlerin balkonlarına ve iş yerlerine Türk bayrakları astı. Terhisine 57 gün kala şehit olan Küçükterci 'nin ailesiyle en son geçen pazar günü telefonla görüştüğü ve iyi olduğunu söylediği belirtildi. Küçükterci ile Denizli 'nin 1981 yılından bu yana teröre verdiği şehit sayısı 141 'e yükseldi. Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Denizli Şube Başkanı Mehmet Emin Öztürk, dernek binasında şehitlerin fotoğraflarının asıldığı panoda yer kalmadığını belirterek, “Denizli olarak bir şehit daha verdik. Panomuzda şehitlerimizin fotoğraflarını asacak yer kalmadı” dedi.

Akhisar 'ın bir aydaki 5. şehidi
Şehit Jandarma Er Mümin Koca 'nın Manisa 'nın Akhisar ilçesi Akselendi beldesinde yas var. Acı haberi alan aile gözyaşlarına boğulurken evi ziyaretçi akınına uğradı. Koca 'nın Manisa 'nın bir ay içinde verdiği beşinci şehidi olduğu öğrenildi.

Müsamaha yok kararlılık var
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Tunceli 'deki saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada şöyle dedi:
“Altı askerimizin ve bir vatandaşımızın şehit olması nedeniyle büyük bir acı ve üzüntü içindeyiz. Ateş, ailelerimizle birlikte, tüm milletimizin yüreğine düşmüştür. Terörle mücadele uzun soluklu bir mücadeledir ve sadece güvenlik boyutuyla değil, ekonomik, sosyal, kültürel boyutlarıyla da yürütülmektedir. Bu mücadele, büyük acılar yaşansa da, müsamaha gösterilmeden, kararlılıkla ve hassasiyetle devam edecektir. Terörle mücadelede üstün bir gayret gösteren, mukaddes vatan görevini cesaretle ve kahramanca yerine getiren güvenlik güçlerimize takdirlerimi ifade ediyorum.”

Mücadelemiz tavizsiz sürecek
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel 'e gönderdiği taziye mesajında, “Tunceli 'de askeri aracı hedef alan hain saldırı neticesinde altı askerimizin şehit düştüğünü, bir sivil vatandaşımızın hayatını kaybettiğini derin bir teessürle öğrenmiş bulunuyorum. Ülkemizin istikrar, güvenlik ve refahına kasteden bu menfur saldırıların, toplumsal huzur ve barışı bozmasına asla izin vermeyeceğiz. Terörle mücadelemiz, demokrasi ve hukukun üstünlüğü esasından taviz vermeksizin devam edecektir. Allah 'ın izni, aziz milletimizin güven ve duasıyla, bu sorunu ülkemizin gündeminden çıkarma konusundaki azmimizi, bu vesileyle bir kez daha vurgulamak istiyorum” dedi.

PKK 'ya karşı destek tam
ABD 'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, yayımladığı taziye mesajında, “Tunceli 'de gerçekleşen kanlı saldırıyı en kuvvetli şekilde kınıyoruz. Birleşik Devletler ve Amerikan halkı adına, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına en içten taziyelerimizi gönderiyorum. Başkan Obama 'nın BM Genel Kurulu 'nda da söylediği gibi, 'Radikaller, insanların yaşamlarını ilerletmek için hiçbirşey yapmazlar, onlar için şiddet hayatla bağlantıda kalabilmek için tek yoldur. Onlar kurmazlar, sadece yıkarlar. Şiddet ve bölücü siyaseti arkada bırakma zamanıdır. ' Dost ve müttefik Birleşik Devletler, resmen terörist bir örgüt olarak tanımladığı PKK 'ya karşı, Türk halkının ve hükümetinin mücadelesini desteklemeye devam edecektir” dedi.


Araçta GPS cihazı vardı
CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Tunceli 'deki saldırıya ilişkin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin 'e, “PKK 'nın saldırıda kullandığı Türk Telekom 'a ait araçta GPS cihazı olduğu bilinmektedir. Buna rağmen saldırıdan 5-6 saat evvel gasp edildiği halde neden takip edilmemiştir? Neden önlem alınmamıştır?” diye sordu. Aracın bulunduğu yerin Çiçekli Jandarma Karakolu 'na yakın olduğuna işaret eden Aygün, “Eyleme müdahale edilmemiş gibi bir izlenim ediniyorum” dedi.