İslami Kuruluştan Merkel'e 'Afiş' Çağrısı

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), Federal İçişleri Bakanlığı'nın uygulamaya koyduğu ‘kayıp' afiş kampanyası konusunda Başbakan Angela Merkel'e açık bir mektup yazarak, Merkel'den konuya el koymasını istedi.

Mektupta kampanyanın 2004'de Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü tarafından bombalanan ve yıllarca esnafların zanlı muamelesiyle sorgulandığı Köln'deki Keupstrasse'de başlatılması düşüncesizlik ve hassasiyetsizlik olarak nitelendi. Mektupta imzası bulunan DİTİB Genel Başkanı Ali Dere birçok örgütle birlikte kampanyadan çekildiklerini hatırlatarak Federal İçişleri Bakanlığı'nın 'gençlerin ve genç yetişkinlerin radikalleşmelerinin' önüne geçmeyi hedeflediği bir kampanyayı, bizzat kendilerinin terör saldırısının kurbanı oldukları yer ve mağdurların arasında başlatmasını eleştirdi.

Dere, mektupta Başbakan Merkel'e hitaben "DİTİB olarak sizden ‘kayıp' kampanyasına ilişkin olumsuz gelişmelerle şahsen ilgilenmenizi istirham ediyoruz. Bu durumu, özellikle Şubat ayında NSU terörü mağdurlarını anma töreninde, samimi şahsi üzüntülerini ve hassasiyetlerini dile getiren herkese karşı bir hakaret olarak değerlendiriyoruz." ifadelerini kullandı. Köln'ün Keupstrasse sokağında dağıtılan ‘kayıp' kart postallarına yönelik siyasilerden de eleştiriler geldi. Federal Meclisin kurduğu NSU Araştırma Komisyonu Başkanı Sebastian Edathy, kartpostalların özellikle 2004 yılında bombalı saldırıya uğrayan Keupstrasse sokağında gerçekleşmesini ‘son derece duyarsızca' bir hareket olarak değerlendirdi. Kampanyayı 'başarısız' olarak nitelendiren Edathy, Neonazilerce yapılan saldırı yerinde böyle bir kampanyanın gerçekleşmesini ‘anlaşılabilir' bulmadığını ifade etti.

Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir ise Keupstrasse'nin Alman güvenlik birimlerinin başarısızlığının bir sembolü haline geldiğini belirterek, “2004'teki bomba saldırısından sonra oradaki insanlara bile şüpheli gözüyle bakıldı. İçişleri Bakanı'nın kampanyası, düşüncesizce ve güvensizlik oluşturuyor. Bakan Friedrich olaylardan hiçbir şey anlamamış ve anlamakta istemiyor.” ifadelerini kullandı.

SPD'nin Genel Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz ise kampanyanın derhal durdurulmasını talep ederek, eylemin duyarsızca olduğunu ve Keupstrasse'de yaşayan insanlara, özellikle de Türklere bir tokat olduğunu ileri sürdü."Friedrich'in sağ gözü kör" başlıklı sert bir açıklama yapan Yeşiller Partisi Köln Milletvekili Arif Ünal ise, kampanyanın özellikle Keupstrasse'den başlatılmasını eleştirdi.

Ünal, “İçişleri Bakanı, Keupstrasse'de, yıllarca soruşturmaların mağduru olan insanlara yeniden terör rolü biçiyor. Kampanya başından beri yanlış planlanmıştır ve durdurulmalıdır. Göçmen kökenli insanları genel zan altında bırakmaktadır. Bakan Friedrich, aşırılıklarla mücadele konusunda sağ gözünün kör olduğunu bir kez daha ispatlıyor." dedi .