Dev Çelik Üreticisi 2 Milyar Dolarlık Genişleme Projesini Tamamladı

Körfez ülkelerinden Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)’nin başkenti Abu Dabi’de yer alan Emirlikler Çelik’in 1,92 milyar dolarlık genişleme projesini tamamladığı ve yıllık üretimi 3,5 milyon metrik tona çıkardığı bildirildi.

Bu üretim hacmi ile şirket, bölgedeki en büyük entegre çelik üreticilerinden biri haline geldi.Tesiste düzenlenen törende konuşan şirket başkanı Hüseyin El Nuveys, üçüncü aşamanın da üç yıl süreceğini, üretim hacminin 5,5 milyon tona çıkarılacağını ve bunun için 1 milyar dolarlık yatırım gerektiğini kaydetti.

Emirlikler Çelik iki safhalı ve 2,74 milyar dolarlık genişleme projesine Ocak 2006’da başlamıştı. İlk safha 820 milyon dolara mal olmuş ve Haziran 2009’da tamamlanmıştı. Bu safha ile üretim kapasitesi iki katına çıkmış ve tesis, BAE’de demir oksit tanelerinden ham çelik üretebilen en büyük çelik üreticisi Unvanını almıştı. Şirketin bu yılın sonunda yüzde 100 üretim kapasitesine ulaşması bekleniyor.El Nuveys, devletten herhangi bir destek almadıklarını ve sağlam nakit akışına sahip olduklarını kaydetti.

Yetkili, halka arz için şartları yerine getirdiklerini ve üç yıl içinde halka arzın mümkün olduğunu sözlerine ekledi.Hem Abu Dabi hem diğer Körfez ülkelerinde devam eden mega projeler ve inşaat sektöründeki hareketlenme nedeniyle çeliğe olan talebin hızla arttığı kaydediliyor. Körfez ülkelerinin en çok demir-çelik ithal ettiği ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor .