Ziraat Fakültesinin 'Bağ Bozumu Şenlikleri' Renkli Görüntülere Sahne Oldu

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Kalecik Bağcılık Araştırma ve Uygulama işletmesinde düzenlenen geleneksel bağ bozumu şenlikleri renkli görüntülere sahne oldu.

Dünya listelerinde tescilli marka olan Kalecik Karası üzümünün bu günler gelmesinde büyük pay sahibi olan Ankara Üniversitesi’nde bağ bozumu coşkusu yaşanıyor. Üniversitenin Kalecik ilçesinde bulunan araştırma ve uygulama işletmesinde 118 çeşit üzüm yetiştiriliyor. Burada yetiştirilen üzüm çeşitleri ise çiftçilere önder oluyor.Kalecik ilçesindeki bağ bozumu şenlikleri açılış konuşmaları ile başladı.

Açılış konuşmalarının ardından Ankara Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Erkan İbiş ve Ziraat Fakültesi dekanı Ahmet Çolak makas ile bağ bozumu yaptı. Dekan Ahmet Çolak’ı bağ bozumu sırasında arı soktu. Ahmet Çolak’ın parmağındaki bal arısına ait iğneyi Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş çıkardı. Hasat edilen üzümler kasalarla şıra haneye konularak üzüm güzeli tarafından çiğnenip suyu çıkartıldı. Üzümden çıkartılan şıra, kazana konularak pekmez yapılmak üzere kaynamaya bırakıldı. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çolak, “Bu bağımız Kalecik bağcılık araştırma istasyonu. 95 yılından itibaren bu istasyon civardaki tüm köylüye çiftçiye asma fidanı vermiştir ve bu asma fidanlarından şuanda yaklaşık 25 bin dönüme kadar bağ alanları Kalecik Karası alanları çıkmış durumda,” diye konuştu.

Bağ bozumu şenliğinin sonunda Ankara Üniversitesi halk oyunları ekibinin gösterisini katılımcılar beğeni ile izledi.Bağ bozumu şenliklerine Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, Kalecik Kaymakamı İsmail Bayata, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çolak, Kalecik Belediye Başkanı Nevzat Şahin ve davetliler katıldı.