Üç Devlet Gören Zaviye, Yok Olmak Üzere

Ankara'nın Polatlı ilçesi Karacaahmet Köyü’ndeki yaklaşık 800 yıllık Karacaahmet Zaviyesi, ilgisizlik yüzünden yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

Üç Devlet Gören Zaviye, Yok Olmak Üzere
Halk arasında 'türbe' olarak bilinen Karacaahmet Zaviyesi ismini verdiği Karacaahmet Köyü'ne 1 kilometre uzakta yer alıyor. Ruhsal hastalıkları tedavi ettiğine inanılan zaviyede aynı zamanda Karaca Ahmet türbesi de bulunuyor.

Tarihçiler zaviyenin kurulduğu dönemde bölgenin en ünlü şifahanelerinden biri olduğunu ve ney sesi, su sesi gibi tedavi yöntemleri kullanıldığını aktarıyor. Şu an ise zaviyeden geriye kalan türbenin içine küf kokusundan girilmiyor. Buna rağmen, türbenin içinde, mezarların arasına serilen yataklarda yatarak şifa bulmayı bekleyen çok sayıda insan olduğu da biliniyor.

KÖKLERİ HOCA AHMET YESEVİ’YE DAYANIYOR
Karaca Ahmed Türbesi olarak bilinen ancak aslında Karaca Ahmed Zaviyesi olarak yapılan bu eserin kökleri Horasan’a kadar dayanıyor. Karaca Ahmed ve beraberindeki bir grubun, Moğol İstilası nedeniyle 1250’li yıllarda Anadolu’ya gelmiş olmaları mümkün. Hoca Ahmet Yesevi’nin öğretilerine uygun olarak hareket eden, savaşçı, din adamı ve şifacı olduğu düşünülen Karaca Ahmed tarafından veya Karaca Ahmed adına Anadolu’nun çeşitli yerlerinde türbe, tekke ve zaviyelerin yapıldığı biliniyor.

Anadolu’nun tamamen Türkleşmesi, İslam’ın yaygınlaşması ve dış güçlerin Anadolu’da güç kazanmalarını önlemek adına bu zaviyelerin belirli bir rotada yapıldığı zannediliyor. Cumhuriyet’in ilanının ardından tekke ve zaviyelerin tamamen kapatılması ile birlikte, burada bulunan tüm eşyalar Eskişehir’e gönderildi. Selçuklu ve Osmanlı’nın izlerini taşıyan bu yapı, yetkililerden ilgi bekliyor
Kaynak: İHA