Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,''Batı hattından gelen 10 milyar metreküplük gazın özel sektörce kontratı hemen hemen tamamladı. Bundan sonraki hedefimiz, eksik kalan 4 milyar metreküpü de ocak ayından sonra aynı usulle kullanımına sunmak'' dedi.

Bakan Yıldız, JW Marriott Hotel'de düzenlenen ''ICCI 2011 Enerji Oscar Ödülleri'' töreninde, Türkiye'nin 10 yılda gösterdiği performansla dünyanın 26. büyük ekonomisinden 16. büyük ekonomisine sıralamasına yükseldiğini belirterek, bu başarıyı elde eden Türkiye'nin 11 yıl sonrası için dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girme hedefine ulaşmasının eskiye kıyasla daha kolay olduğunu söyledi.

Türkiye'deki tasarruf miktarının bir sonraki yılın büyüme rakamlarından daha düşük olduğuna dikkati çeken Yıldız, özel sektörün uluslararası sermayeyle hareket etmesinin gerekli olduğunu, bu birlikteliğin en iyi uygulandığı sektörlerin başında enerjinin geldiğini dile getirdi.

Bakan Yıldız, özel sektör marifetiyle yapılan enerji yatırımlarının kamunun tarım, sağlık ve eğitim gibi alanlara daha fazla kaynak ayırmasına katkı sağlayacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Ülke olarak dünyada daha hızlı büyümek zorundayken, enerji sektörü olarak da Türkiye'den daha fazla büyümeliyiz. Bugün ülkenin idaresine irade koyan yapı, özel sektöre güveniyor. Özel sektör de Türkiye'nin istikrarının yatırım yapılacak durumda olduğuna güveniyor. Bu ikisinden biri eksik olursa bu yatırımlardan biri yapılmaz. Bu yüzden Türkiye'nin kırılganlığını arttırmak isteyen yapıların bozmak istediği sektörlerin biri de enerji sektörüdür. Biz bu yatırımlarımızı yapmaya devam edeceğiz. Makul karlarla biz özel sektörün sağlığına sıhhatine dikkat ediyoruz. Diğer yandan, doğalgazda ise Batı hattından gelen 10 milyar metreküplük gazın özel sektör tarafından hemen hemen kontratı tamamladı. Bundan sonraki hedefimiz eksik kalan 4 milyar metreküpü de ocak ayından sonra aynı usulle özel sektörün kullanımına sunmak.''

-''Türkiye izleyici olmaktan çıktı, oyun kurucu oldu''-

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi Ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mahmut Mücahit Fındıklı da Türkiye'nin sadece yerel yatırımcılar için değil birçok uluslararası şirket için de cazip bir ülke olduğunu söyledi.

Büyük hedeflerin ve iddialı yatırımların söz konusu olmaya başladığını ifade eden Fındıklı, yapılan her yatırımın kendileri için ödüle layık olduğunu kaydetti.

Fındıklı, enerji piyasasının serbestleşmesi için kararlılık gösterildiğini ve önemli adımların atıldığını belirterek, ''Bugün Türkiye, uluslararası arenadaki stratejilerin izleyicisi olmaktan çıkarak, bölgenin büyük aktörlerinden biri olmuş, hatta oyun kurucu niteliğine kavuşmuştur'' diye konuştu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş ise 15 yıl öncesine kadar enerji sektörünün kamunun elinde bulunduğunu, üretenin, dağıtanın ve denetleyenin de kamu olduğunu anımsatarak, enerji sektörünün özel sektöre açılmasıyla EPDK'nın irili ufaklı lisans alan şirket sayısının 25 bin 460'a ulaştığını bildirdi.

Enerji alanın bugün yatırımın yanında hukuk, mühendislik, proje ve danışmanlık firmaları ve istihdamıyla büyük bir sektöre dönüştüğünü ifade eden Köktaş ''Bu ödülleri çok anlamlı buluyorum. Burada ödül kazanmak ya da kazanmak sorun olamamalı, çünkü yapılan yatırımlarla kazanan ülkemiz oluyor'' dedi.

-Eski kulüp yöneticileri ödüllerini aldı-

Konuşmaların ardından, ''yenilenebilir enerji santralleri'' bölümünün hidroelektrik kategorisinde Alkumru Barajı ile ödül kazan Limak Hidroelektrik Santral Yatırımları A.Ş'nin ödülünü Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Fenerbahçe eski yöneticisi Nihat Özdemir alırken, rüzgar kategorisinde başarı ödülünü Soma Rüzgar Enerji Santrali ile almaya hak kazanan Polat Enerji San. Ve Tic. A.Ş'nin ödülünü işadamı ve Galatasaray eski Başkanı Adnan Polat aldı.

İlk kez geçen yıl verilen Enerji Oscar Ödülleri'ni, 2 kategoride 7 enerji santrali kazanırken, yarışma jürisi 2 santrali ''başarı ödülü'', 1 projeyi ise ''jüri özel ödülü'' verdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yardımcısı Murat Mercan, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya, Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu ve davetlilerin katıldığı törende, ödül verilen kategori, ödül alan proje ve şirketler şunlar oldu:

-''Yenilenebilir Enerji Santralleri''

Jeotermal kategorisi: Gürmat Elektrik Üretim A.Ş. - Germencik Santrali

Biyokütle ve atık kategorisi: Oyka Kağıt Ambalaj A.Ş. - Çaycuma Zonguldak

Güneş kategorisi jüri özel ödülü: Türk Telekomünikasyon A.Ş. - Türk Telekom AŞ Enerji Altyapısının Güneş Enerjisi ile Beslenmesi

-''Termik Santraller''

Atık ısı kategorisi: Akçansa Çimento A.Ş. - Çanakkale Çimento Fabrikası

Doğalgaz kategorisi: EnerjiSA Enerji Üretim A.Ş. - Bandırma Santrali

Kömür kategorisi: İçdaş Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım A.Ş. - Değirmencik Termik Santrali

-''Başarı Ödülleri''

Hidroelektrik kategorisi başarı ödülü: Sanko Enerji/Sanibey Barajı Elektrik Üretim A.Ş. - Cevizlik Regülatör

Rüzgar kategorisi başarı ödülü: Polat Enerji A.Ş. - Soma Rüzgar Enerji Santrali

Muhabir: Özcan Yıldırım

Yayıncı: İbrahim Uyar
Kaynak: AA