'Enerji Oscar'ları Sahiplerini Buldu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Doğalgazda batı hattından gelen 10 milyar metreküplük gazın özel sektör tarafından kontratları hemen tamamlandı.

Bundan sonraki hedefimiz, eksik kalan 4 milyar metreküpü de Ocak ayından sonra özel sektörün kullanımına sunmaktır" dedi.

Sektörel Fuarcılık tarafından düzenlenen her yıl ICCI-Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı kapsamında verilen Enerji Oscar Ödülleri, JW Marriot Otel'de düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Törene, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Bakan Yıldız, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Erol Kaya, Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş ile pek çok özel sektör ve kamu kurumunun üst düzey yöneticileri ve enerji sektöründe faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri katıldı.

Bakan Yıldız, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bundan sonraki 10-11 yıl içerisinde yine ilk 10 ekonomi arasına girme ile alakalı hedefi olduğunu belirterek, "Hala Türkiye'deki tasarruf miktarları bir sonraki yılın büyüme rakamlarından daha düşük. O zaman 'özel sektör uluslararası sermayeyle beraber' bunu yapacak" ifadesini kullandı. Bunun en iyi uygulayıcı sektörlerinden birinin 'enerji sektörü' olduğuna dikkati çeken Yıldız, o yüzden törende bulunan bütün özel sektör temsilcilerine, denetleyen, düzenleyen tüm kamu temsilcilerine teşekkür etti. Yıldız, "Çünkü bizim yaklaşık 3 bin 500 ila 4 bin megavat civarında yıllık ortalama üretim rakamlarını ortaya koysak, bizim özel sektör marifetiyle oluşturduğumuz bu fiyat sayısı, tarım, sağlık, adalet, eğitim gibi aslında direkt kamu bütçesinden yapılan yatırımları finanse etmekte kullanıldı. Yani her birimizin direkt faydasının yanında dolaylı faydaları da oldu" diye konuştu.

"ENERJİ SEKTÖRÜ OLARAK TÜRKİYE'DEN DAHA HIZLI BÜYÜMEK ZORUNDAYIZ"

Türkiye'nin enerji sektöründe dünyadan daha hızlı büyümek zorunda olduğunu kaydeden Yıldız, "Enerji sektörü olarak da Türkiye'den daha hızlı büyümek zorundayız" dedi.

Özellikle Türkiye'nin kırılganlığını artırmak isteyen bazı yapıların bozmak istediği sektörlerden birinin de 'enerji sektörü' olduğunu söyleyen Yıldız, o yüzden makul karlarla özel sektörün sağlığına ve sıhhatine dikkat edileceğini ifade etti.

Yıldız, "Dikkat edin, bu yaz için fiyat beklentileri vardı üreticiler için. Çok yüksek fiyatla satacağına inananlar vardı. Çok düşük fiyatlarla sıkıntıya düşeceğine inananlar vardı. Her ikisi de olmadı. Kamu, elindeki bütün tesislerine özel sektörle beraber sinerji oluşturarak Türkiye'ye kazandırdı. İnşallah, bundan sonra da böyle devam edecek. Çünkü biz artık kamu ve özel sektör ayrımı yapmaksızın, yüzde 34'ler seviyesinde aldığımız özel sektör üretim payını şu anda yüzde 60'lar seviyesine taşımış olarak devam ediyoruz. Kısa ve orta vadede bu yüzde 75'lere çıkacak. Özelleştirme programlarını da bugün kararlaştırdık" dedi.

"Doğalgazda batı hattından gelen 10 milyar metreküplük gazın özel sektör tarafından kontratları hemen tamamlandı" diyen Yıldız, "Bundan sonraki hedefimiz diğer eksik kalan 4 milyar metreküpü de Ocak ayından sonra yine aynı sürede özel sektörün kullanımına sunmaktır" ifadelerini kullandı.

AK Parti Malatya Milletvekili Fındıklı ise, "Enerji sektörünün bugüne kadar katettiği mesafe hem kamunun hem özel sektörün samimi gayretlerinin sonucudur" dedi.

Fındıklı, enerji alanındaki her yatırımın övgüye değer olduğunu belirterek, önümüzdeki yıl için sektörde yeni bir heyecan aranmasını dilediklerini söyledi.

Konuşmaların ardından Türkiye'de enerji sektörünün önemli ve lider 72 şirketinin başvuruda bulunduğu 57 şirketin değerlendirmeye alındığı Enerji Oscar'ları, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Mücahit Fındıklı, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya tarafından sahiplerine verildi.

Kaynak: İHA