Cezaevine Halı Saha

Muş E Tipi Kapalı Cezaevi’nde, Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında yapılan halı saha hizmete açıldı.

Cezaevine Halı Saha
Açılış törenine Vali Ali Çınar, İl Jandarma Komutanı Albay Erhan Arıkan, Belediye Başkan Vekili Muhterem Bozkurt, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Kaya, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç ile davetliler katıldı.

Törende bir konuşma yapan Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Kaya, cezaevinde kapasite itibariyle normal sayıda tutuklu ve hükümlü bulunduğunu söyledi.

Cezaevine giren bütün tutuklu ve hükümlülerin aynı şartlarda muamele gördüğünü ifade eden Hasan Kaya; “Yani suçu ne olursa olsun, o suçu tel örgünün dışında kalır. Bizim için cezaevine girdikten sonra onun eğitimi, barınması, topluma kazandırılması, bir takım sosyal etkinliklerle yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Biz her şeyden önce buradaki hükümlü ve tutukluların sağlığı, giydirilmesi, barındırılması, eğitimi gibi konularda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Burada bulunan bütün tutuklu ve hükümlüler aynı şartlarda bizim misafirimizdir. Dolayısıyla dışarıdaki ailelerin bizim hükümlü ve tutuklulara farklı davranıldığı, ayrıcalıklı davrandığı veya sorunlarıyla ilgilenmiyorlar gibi herhangi bir endişe duymalarına gerek yoktur. Bizim için hepsi aynı seviyededir, aynı muameleye tabi tutulur” dedi.

Cezaevinde yapılan spor salonun Muş’un en modern salonu olma vasfını taşıdığını vurgulayan Kaya şöyle konuştu; “Başta sayın valimiz olmak üzere SODES yetkililerine, emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. Cezaevimizde hem eğitim yönünden, hem sosyal etkinlikler yönünden hem de mesleki kurslar yönünden çok yoğun bir çalışma yapılmaktadır. Diğer kurumlar da bize olan desteklerini esirgemiyor, bu konuda da kendilerine teşekkür ediyorum. Her kiminle görüştü isem cezaevi ile ilgili olacak bütün faaliyetlerde seve seve görev alacaklarını bize ifade ediyorlar.”

Açılışta, SODES’in ne kadar gerekli bir program ve ne kadar önemli olan bir proje olduğunu anlatan Vali Ali Çınar ise, “Gerçekten SODES’in önemini buradaki bu eseri görünce daha iyi anladım. SODES ilk kurgulanırken 2007 yılında ilk laboratuvar çalışmaları, pilot il olan Gaziantep'te Şahinbey Kaymakamlığı olarak bize nasip olmuştu. Daha sonra 2008 yılında GAP illeri dediğimiz Güneydoğu’da 9 ilde bu uygulamalara başlandı. Bu uygulamalardan bir tanesi de Gaziantep’ti, bunu biz 2008, 2009 ve 2010 yıllarında uyguladık. 3 yıl uyguladıktan sonra 2011 yılı itibariyle de ilimizde uygulanmaya başlandı. Üçüncü yıldır Muş ilimizde de uygulanıyor. Şu an ülkemizin 30 ilinde SODES projeleri uygulanıyor. Bu projeler daha çok sosyal içerme, istihdam, kültür, sanat ve spor projelerini kapsamakta. Açılışını yaptığımız cezaevindeki bu spor tesisi projesi de kültür, sanat ve spor programı çerçevesinde cezaevi yönetimince hazırladı. Bu projemiz Kalkınma Bakanlığımız tarafından finansal destekte bulunuldu ve 2012 yılı başından itibaren çalışmalara başlandı. Bugün itibariyle de açılışını yapıyoruz. Bu tesisin yapımında emeği geçen başta projeye ön ayak olan, yapımı ile ilgilenen halen Bandırma Adliyesi’nde başsavcı olarak görev yapan Mustafa Bilgin Pişkin Başsavcımıza da özellikle teşekkür etmek istiyorum. Bu tesisin cezaevimize, cezaevimizde kalan misafirlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu türlü projelerin ilimizde devam edeceğini belirtmek istiyorum” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından spor tesisinin açılışı yapıldı. Açılışta, tutuklu ve hükümlüler arasında dostluk maçı oynandı .
Kaynak: İHA