Ata50 Teleskobu Hizmete Girdi

Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü’nün sağladığı destek ile 2 yıl süreli ‘Güdümlü Bilimsel Araştırma Projesi' kapsamında Eylül 2011'de üniversite yerleşkesinde kurulan ATA50 teleskopu, törenle hizmete girdi.

Ata50 Teleskobu Hizmete Girdi
Rektör Hikmet Koçak, “Teleskobun kalitesi için, acaba Hacı Murat mı, yoksa daha mı iyi diye sordum. Arkadaşlar, teleskobun Türkiye’de beşinci olduğunu söylediler” dedi.

Atatürk Üniversitesi’ne ait çamlık alanda kurulan teleskobun açılış törenine Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Proje sorumlusu Cahit Yeşilyaprak’ın teleskopla ilgili bilgi vermesinden sonra konuşan Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, Türkiye’nin en büyük beşinci teleskobunu bilimin hizmetine sunduklarını söyledi.

Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri’nin yıllar önce yaptığı çalışmanın şimdi devam edeceğini belirten Prof. Dr. Hikmet Koçak, “Kuruluşunda olduğu gibi çalışmalarında da bir ilk olan Atatürk Üniversitesi, Türkiye’nin beşinci büyük teleskobunu kurmuştur. Teleskobun kalitesiyle ilgili görüştüğüm arkadaşlara, -Bizim cihaz nedir? Hacı Murat mı, yoksa daha mı iyi diye sordum. Arkadaşlar, teleskobun Türkiye’de beşinci olduğunu belirterek kalitesini söylediler. Kıymetli bir cihaz. Sadece Atatürk Üniversitesi değil, teknik bir çalışma yapacak Erzurum Teknik Üniversitesi, bölgemizdeki üniversiteler ile meraklı halkımıza da hizmet edecek. Bilim adamları, öğrenciler, meraklı halkımız artık buradan uzayı gözleyebilecekler” diye konuştu.

Açılış sonrası Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hikmet Koçak ile Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, hizmete giren teleskopla gökyüzünü izledi .
Kaynak: İHA