1 Milyon 154 Bin Gence Prim Borcu Çıktı

Yılbaşında uygulamaya konulan Genel Sağlık Sigortası kapsamında, Türkiye'de 1 Ocak 1988’ten sonra doğan, 18 yaşını doldurarak ailesinin bakım yükümlülüğünden çıkan 1 milyon 154 bin 595 kişinin prim borcu belirlendi.

Malatya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Nebi Tepe, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan Genel Sağlık Sigortası çerçevesinde kapsamında birçok yeniliği beraberinde getirdiğini ifade etti.

Yasa kapsamında gençlerin eğitim görme durumlarına göre 18 yaşından itibaren aile yükümlülüklerinin dışında bırakıldığına işaret eden Tepe, "1 Ocak 1988’ten sonra dünyaya gelenler; okula gitmeyenler için 18 yaşında, orta öğrenim kurumlarında eğitim görenler için 20 yaşında, yüksek öğrenim kurumlarında eğitim görenler için 25 yaşında ailelerin sosyal güvenlik haklarından yararlanma hakkı kaldırılmıştır." dedi.

Bu çerçevede 1 milyon 154 bin 595 gence genel sağlık sigorta prim borcu çıkarıldığını anlatan Tepe, şunları söyledi: "Bu kapsamda en düşük Genel Sağlık Sigorta(GSS) prim tutarı en az 35, en fazla 212 liradır. Ayrıca herhangi bir okulda okumayanlar 18 yaşını, orta öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yükseköğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmamış evli olmayan çocuklar ile yaşına bakılmaksızın malul olduğu tespit edilen evli olmayan çocuklar genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi olarak sayılmaktadır. 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren hiçbir sağlık güvencesi olmayanların genel sağlık sigortası kapsamına alınması amacıyla başlatılan Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulamasının gelir testlerini yapmak için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları görevlendirilmiştir. Sonuç olarak vatandaşların dikkat etmeleri gereken konu kendilerine prim borcu çıkmaması ya da primleri en yüksek tutardan resen ödememeleri için sosyal güvenceleri yoksa, yeşil kart vizeleri bitmişse 30 gün içinde, adrese dayalı kayıt sistemine göre bulundukları il veya ilçelerdeki SYDV merkezlerine müracaat ederek gelir testi yaptırmaları gerekmektedir.