Kumluca’da Çiftçi İsyan Etti

Antalya’nın Kumluca ilçesinde üreticiler özel bir firmaya sipariş ettikleri domates tohumları farklı çıkınca isyan etti.

Kumluca’da Çiftçi İsyan Etti
Antalya’nın Kumluca ilçesinde sera üreticileri kokteyl domates diye aldıkları domates tohumları farklı bir tür çıkınca binlerce lira zarar ettiklerini iddia etti. Kumluca’da üreticiler kokteyl domates diye aldıkları domates tohumları farklı bir tür çıkması nedeniyle zor günler yaşıyor. İlçede üretim yapan çiftçiler özel bir firma aracılığı ile getirilen kokteyl cinsi domatesleri sipariş vermelerinin ardından Ağustos ve Eylül aylarında seralara diktiklerini, aradan geçen sürede gelişen domateslerin çiçek yapısı gerekse de yapraklarından farklı bir türe ait olduğunun tespit ettiklerini belirterek, üretici firmadan zararlarının karşılanmasını istedi.

Bu talebe olumsuz yanıt aldıklarını ileri süren çiftçiler, seralardaki domatesleri sökme yoluna giderken, bazı çiftçilerin de bu süreçte yaşadıkları zararlarının karşılanması için mahkemeye başvurarak bilirkişi tarafından çeşidin belirlenmesini ve tespitinin yapılarak zararının karşılanması için dava açmaya başladıkları öğrenildi.

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan, ilçede yaklaşık 400 dekar alanda üretim yapan 100’e yakın çiftçinin mağdur edildiğini belirterek, bu yanlışı yapan firmanın bölge çiftçisinin zararının ödemesi gerektiğini söyledi.

Ziraat Mühendisi Mehmet Duran da, bu türün kokteyl domates olmadığını üretici firmanın da beyan ettiğini belirterek; ”Zirai ilaç bayisi olarak tohumları bizim verdiğimiz için bize uzlaşma kağıdı gönderdi. Bu çeşidin istenilen cins domates olmadığını belirterek sadece bu kağıdı üreticilere imzalatmamızı istediler. Bizimle uzlaşmak ve üreticilerin zararlarını karşılamak yerine uzak durmayı yeğlediler. Bizde şu an üreticilerimizin mahkeme tarafından oluşturulan bilirkişi marifetiyle tesbiti yaptırıp yeni tür domates dikmeyi hedefliyoruz”dedi.

Bölge üreticilerinden Kadir Sayın ise Hollandalı firma tarafından gönderilen tohumların Türkiye’de seralarda yetişmesinin mümkün olmayan ve özellikle yaz aylarında yetişen, Avrupa pazarına ihracata uygun olmayan bir tür olduğunu belirterek; ”Bu domatesin yapı olarak büyük olduğu için sadece iki ya da üç adet domates var. Bu bizim istediğimiz salkım domates olsaydı en az 10 adet domates olacaktı.Şu an bu yanlıştan dolayı mağdur durumdayız. Domates fidesini Eylül ayında da toprakla buluşturduk. O zamandan bugüne kadar bir sürü masrafımız oldu. Derdimizi dinleyen yok. Biz de mecburen bu zararın karşılanması için Kumluca Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtık. Bugün de mahkeme tarafından gönderilen bilirkişi heyeti ile bu yanlışı tespit ettirip, zararımızın karşılanması için caba sarf edeceğiz”dedi.

Bölge çiftçilerinden Halit Sayın da, yaklaşık 2,5 dönüm alana ekilen domateslerin başka cins domates çıkması üzerine sökmek zorunda kaldığını belirterek, “Bizler çocuğumuz gibi baktığımız ve bir yıl boyunca umudumuzu bağladığımız domateslerimiz maalesef bazı kendisini bilmez firmalar tarafından mağdur edildik. Ben de zararın neresinden dönersek kardır deyip domatesleri sökme yolunu seçtim. Bu tür bir yanlış hala neden yapılır bir anlam veremiyorum”dedi.

Kaynak: İHA