Elazığ'da Antep Fıstığı Hasadı Başladı

Elazığ'da kentin eski yerleşim yeri Harput ve Sugözü Mahallesi'nde Antep fıstığı hasadı başladı.

Elazığ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Kaygusuz, yaptığı yazılı açıklamada, ilin merkez Harput yöresi ile Ağın, Palu, Kovancılar, Arıcak, Maden ve Alacakaya ilçelerinde doğal ortamda var olan menengiç ağaçlarına önceki yıllarda Antep fıstığı aşıladıklarını anımsattı.

Çalışmaların Sonuçlarının teknik elemanlarca görüldüğünü, incelemede bazı aşıların tuttuğu, fakat bazı yıllarda iç doldurmama probleminin olduğu, ayrıca çıtlamanın da çok zayıf olduğunun tespit edildiğini ifade eden Kaygusuz, şunları kaydetti:

''Yapılan incelemeler Sonucunda, aynı mevkideki bazı ağaçların iç doldurması ve bazılarının da boş olmalarındaki nedenlerden birinin döllenmeden kaynaklandığı görülmüş, bu konuda aşılama çalışmalarına devam edilmiştir. İç doldurmamanın diğer bir nedeni de sıcaklık toplamının bazı yıllar yetersiz olmasıdır. Sıcaklık toplamlarının yeterli olduğu yıllarda iç doldurduğu, sıcaklığın yetersiz olduğu yıllarda ise iç doldurmadığı görülmüştür. Ayrıca doğal ortamda bulunan menengiç ağaçları aşılandıktan Sonra yeteri kadar, bakımının yapılmadığı tespit edilmiş ve yapılan yayım çalışmaları ile menengiç ağaçlarının kendi kaderine terk edilmemesi gerektiği, normal meyve ağaçlarına yapılan bakım işlemlerinin bu ağaçlara da uygulanması gerektiği çiftçilerimize anlatılmıştır.''

Elazığ'da sıcaklık toplamının yeterli olduğu yıllarda iyi bir bakımla Antep fıstığının gayet iyi ürün alınacağını vurgulayan Kaygusuz, ''Bu yıl itibariyle de fıstıkların iç doldurdukları ve fıstıkta çıtlamanın olduğunu memnuniyetle görmüş bulunuyoruz. Bugün Harput ve Sugözü mahallelerinde Son derece lezzetli Antep fıstıklarımız taze olarak hasat edilmeye başlanmıştır'' ifadelerini kullandı.

Muhabir: Ramazan Kaya / Ömer Fansa

Yayıncı: Önder Felek
Kaynak: AA