ATSO Eylül Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Eylül Ayı Meclis Toplantısı yapıldı.

ATSO Eylül Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı
Toplantının açılışında son dönemde yaşanan terör olaylarında yaşamını kaybeden şehitlerimiz için saygı duruşunda bulunuldu. Toplantıda bir konuşma yapan ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, “Artık her hafta ciddi sayıda şehidimizi toprağa veriyoruz. Terör Türkiye’nin ve diğer İslam ülkelerinin de başına bela edildi. Bugün dünyada sadece İslam ülkelerinde bu kadar karışıklık ve şiddet yaşanıyor. İslam dünyası küresel hakim güçlerin boyunduruğu altında ve hepsi karışıklık içinde; hem içerde çatışma yaşıyorlar, hem kendi kendileriyle savaşıyorlar. Libya’dan Afganistan’a kadar ortalık kan gölü. Bir taraftan da sürekli kışkırtma yapılıyor” dedi.

Türkiye’nin 1990’a kadar soğuk savaş dönemin bütün sıkıntılarını yaşadığını kaydeden Budak, “1990’dan bu yana soğuk savaş bitti ve Türkiye’ye Orta Doğu’da yeni bir rol biçildi. 20 yıldır Türkiye böyle bir dönüşüm içinde. Böyle zamanlarda ülkede milli birlik olursa o ülke biraz daha sağlam durur. Milli birlik olmazsa karşı durmanız da mümkün olmaz. O nedenle bugün artık iç çekişmenin, siyasi hesapların zamanı değildir. Bugün birlik ve beraberlik zamanıdır” diye konuştu.

EKONOMİDEKİ DURGUNLUK

Ekonomide durgunluk sorununun artık bütün hükümet ve Merkez Bankası tarafından kabul edildiğini belirten Budak, şunları söyledi: ” İkinci çeyrek büyümesi 2.9’a düştü, onda da İran’a altın ihracatı rol oynadı. Ama asıl sorun inşaat ve ticaret sektörlerinde, çünkü ticarette büyüme yüzde 1.2, inşaattaki büyüme ise 0.4, yani geçen yıla göre neredeyse artış yok. Özellikle ticaret ve inşaat sektörlerinde sert düşüş piyasada yaşanan sıkıntının artmasına yol açıyor. Hatta, büyüme olan sektörlerde de sıkıntı yaşanmaktadır. Antalya tarım sektöründe gerek üreticiler gerekse toptancılar ciddi sıkıntı yaşamışlardır ve yaşamaya devam ediyorlar. Bir kısım arkadaşımız büyük marketlerin tutumları, bir kısım arkadaşımız da çek yasasının yarattığı sıkıntılar ve bankaların katı tutumu yüzünden sorun yaşıyorlar.” Geçen yıl Merkez Bankası’nın bu duruma yıl sonuna doğru müdahale ettiğini bildiren Budak, maliye politikasının da gevşetildiğini, 2011 Mayıs ile 2012 Mayıs arasında memur sayısında 260 bin civarında artış yapıldığını, sağlık ve sosyal güvenlik harcamalarının arttığını söyledi.

Bu yıl durgunluğun vergi gelirini de azaltınca 8 aylık bütçe açığının yüzde 500 oranında arttığını ifade eden Budak, “Şimdi ekonomi rampada. Merkez Bankası da Amerikan, Avrupa ve Japon merkez bankalarının ardından ayağını frenden çekmeye başladı.

Faiz bandının üst sınırını düşürdü, ama zaten hazine tahvillerinde faiz yüzde 7’ye inmişti, fonlama faizini de daha önce yüzde 6.1’e çekmişti. Dolayısıyla kredi faizlerinde bir puan civarlarında düşüş olabilir, ama bu indirimin piyasaya yansıması hemen olmaz. Maliye politikasının ise benzini bitmiş durumda. Böyle bir dönemde devletin piyasaya bütçeden destek vermesi gerekirken, maalesef bütçede manevra alanı kalmamış, tam tersine yeni vergiler ve zamlar gündeme gelmiştir. İşte zaten durgunluk yaşayan otomotive ÖTV darbesi gelmiştir. Akaryakıt zammı gelmiştir. Alkollü içki zammı turizmi ve eğlence sektörünü etkileyecektir. İnşaat sektörü durgunlukta iken harçlar artmıştır” dedi.

Antalya’da ihracat cephesinde tarımda yaş meyve sebzede son haftalardaki hafif toparlanmanın devam ettiğini belirten Budak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sanayi ihracatını deri ve kimya kurtarıyor. Bir de Antalya’dan maden ve mermer ihracatı artmaktadır. Vergi gelirinde halen Türkiye genelinden daha iyi durumdayız. Emlak sektöründe geçen yılın tümünde 77 bin tapu satışı varken, bu yıl Ağustos ayı itibariyle 48 bin satış kaydedilmiştir. Dolayısıyla geçen yılın gerisindedir. Ancak konut fiyatlarında son aylarda başlayan artış devam etmektedir. Turizmde düşüş eksi 3’de kalmıştır. Dolayısıyla durgunluğun etkileri görülmekle birlikte ihracat ve vergi performansı Türkiye genelinden biraz daha iyi görünmektedir. Tabi bunun da çok tatmin etmediğini sizler de biliyorsunuz. Bu çerçevede Antalya’nın yatırım ihtiyacı, turizmin ticareti daha fazla destekleyecek biçimde çeşitlenmesi ihtiyacı devam etmektedir. Antalya’nın yatırım bakımından durumunu siz de görüyorsunuz.Antalya’nın en önemli sorunu ve en acil çözüm bekleyen sorunu ulaşım sorunudur. Geçen hafta Ulaştırma Bakanımız Batı Çevre Yolu kalan bölümünün temelini attılar, Antalya için güzel sözler söylediler, kendisine teşekkür ediyoruz. Eğer kamulaştırma ile sorun çözülür ve çevre yolu hızla tamamlanırsa çok mutlu oluruz. Biz zaten Antalya’nın ulaştırma sorunlarının ancak Bakanlık desteğiyle çözülebileceğini söylüyoruz. Antalya’nın en önemli sorunu ve en acil çözüm bekleyen sorunu ulaşım sorunudur. Bu sorun ancak bakanlık desteğiyle çözülebilir diyoruz. 2016 EXPO’ya kadar Kuzey Çevre Yolu hızlandırılıp tamamlanırsa tren yolu bağlantısı ve EXPO servis yolu bağlantıları tamamlanırsa, Antalyalı minnettar olacaktır.” Ticaret envanterinin çıkarılması anlamına gelen Antalya Bilgi Sistemi projesinin tamamlandığını ve bu proje ile üyelerin durumlarını daha iyi göreceklerini söyleyen Budak, “Yatırımcı ticaret haritasına bakarak daha iyi yatırım yapacaktır. Bu web sayfasında firmalarımızın internet adresleri de bulunmaktadır, böylece tüketici de aradığı üründe kendisine hangi işyerinin yakın olduğunu görebilecektir. Bu envanterle belediyelerimize ve ilgili kamu kurumlarına da ticaretin planlanması için önemli bir veri sağlamış oluyoruz. Artık Antalya’da hangi işin nerede yapılacağı planlanmalı, hesaplanmalı ve bir düzen olmalıdır” şeklinde konuştu.

Turizmde alternatif ürünlerin pazarlamasına yönelik projeleri Tanıtım A.Ş. kanalıyla yürüttüklerini anlatan Budak, bunlar arasında Toroslar projesi, Antalya destinasyonuna dönük yeni bir web sayfası ve hediyelik eşya tasarım ve üretimi bulunduğunu, ayrıca, Antalya, Burdur ve Isparta’yı kapsayacak biçimde 4 dilde doğa, kültür, sağlık, spor gastronomi temalı kataloglar yapıldığını kaydetti.

Antalya’nın önemli sektörü olan sağlık sektöründe de Sağlık Turizm Platformu ile birliktelik sağladıklarını sözlerine ekleyen Budak, “Bu platform da bir Konsey veya Kurul gibi çalışacaktır. Sağlık turizmi alanında, yurtdışı tanıtımlarında başarılı olacağına inanıyorum. Bizim de destek olduğumuz mesleki eğitim ve istihdam projesi kapsamında, 15 meslek kursunda 146 kişinin firmalarımızda istihdam edilmeleri sağlandı” diye konuştu.

Eski hizmet binası projesini başlatacaklarını da anlatan Budak, “Binanın yıkımı esnafımıza sorun olmasın diye turizm sezonunun bitmesini bekledik. Bir süre sonra yıkım işlemine başlayacağız. Mimar Sinan Genim’in hazırladığı projenin hepinizin beğenisini kazanacağına inanıyorum” dedi.

Kaleiçi ATSO Evi’nin de projesinin Nejat Üreğen tarafından hazırlandığını söyleyen Budak, “Bu ev hem Kaleiçi’nde prestijli bir buluşma yeri olacaktır, hem de toplantı ve kültür faaliyetlerine ev sahipliği yapacaktır” dedi.

Eğitim grubunun 4+4+4 sistemi ve dershanelerin kapatılacağı sözleri konusunda kaygıları bulunduğunu belirten ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, “Dershaneler eğitim sistemindeki eksiği gidermek üzere kurulmuşlardır. Sistemde boşluk olmasaydı, halk eğitim sisteminden memnun olsaydı dershaneler ve özel dersler olmazdı. Dershaneler sadece üniversiteye de hazırlamıyor, KPSS gibi sınavlara da hazırlıyorlar. Bu ülkede üniversite mezunları iş bulabilmek için sınavlara dershanede hazırlanıyorsa zaten üniversiteler dahil olmak üzere eğitim ve öğretim sistemi bitmiş demektir. Ayrıca, 170’e yakın üniversite var, ama herkesin istediği üniversite sayısı 10’u geçmiyor. Çünkü üniversitelerin kaliteleri arasında büyük uçurumlar var. Böyle bir durumda yarışma sınavını, dershaneleri, özel dersleri kaldıramazsınız” dedi.

ATSO Meclis Toplantısı’nda Hesapları İnceleme Komisyonu Üye seçimi yapıldı. Seçim sonunda 7 kişilik komisyon, Nihat Özen, Hasan Taş, Mustafa Yayla, Adnan Ege, Murat Gülaydın, İbrahim Koru, Hüseyin Sarı’dan oluştu .
Kaynak: İHA