Adalet Bakanı Ergin’den Balyoz Değerlendirmesi

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Balyoz Davası’na ilişkin olarak TSK’nın yaptığı açıklamanın ailelerin üzüntülerini paylaşmaya dönük insani bir refleksle yapıldığını söyleyerek, “TSK’nın açıklamasında problem görmüyorum” dedi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, NTV’de katıldığı bir programda Balyoz Davası’nın kararlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Balyoz Davası’nda mahkemenin yargılamalara ilişkin kısa kararını verdiğini henüz gerekçeli kararın verilmediğine dikkat çeken Bakan Ergin, “Yargılamalar devam ediyor. Birer birer gerekçelerini yazıp sanıklara bildirecek” dedi

Gerekçeli kararın sanıklara verilmesinin ardından usul veya adli hata olduğunu düşünenlerin kararı temyiz mahkemesine götürebileceğini ifade eden Bakan Ergin, “En nihayetinde kesin hüküm oluncaya kadar bir süreç var. Yolun henüz yarısı ya da üçte ikisi geçildi” diye konuştu.

Balyoz Davası’nın Türkiye tarihinde ilk kez gerçekleşen bir dava olduğunu kaydeden Bakan Ergin, bu sebepten dolayı verilen kararlara ilişkin bazı tartışmaların olmasının normal olduğunu söyledi.

“Mahkeme kararları eleştirilebilir ama bunun eleştiri sınırları içinde yapılması gerekiyor” diyen Bakan Ergin, bir sivil mahkemede ilk kez darbe girişiminin yargılandığını söyledi.

Dava sürecinde çok üst perdeden tartışmaların yaşandığına dikkat çeken Bakan Ergin, yargı süreci devam ederken kendisinin bir değerlendirme yapamayacağını belirtti.

BABALIK VE EŞLİK HAKLARININ SINIRLANDIRILMASI Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Balyoz Davası ile ilgili olarak sanıkların babalık ve eşlik haklarının sınırlandırılması ile ilgili bir soru üzerine, bunun davada kararın verilmesiyle ilgili artçılar olduğunu söyleyerek, “Babalık ve eşlik haklarının sınırlandırılması konusu verilen kararın beraberinde getirdikleridir” dedi

Mahkemenin eski yasaya göre yargılama yaptığına dikkat çeken Bakan Ergin, “Bunu açıkça yazmayabilirdi, 33. maddenin 2. fıkrasındaki hükümler diye yazabilirdi. O zaman kimseyi rahatsız etmezdi. Ama netice olarak bu mahkeme heyetinin kendi değerlendirmesinden öte yasa maddesinin onlara vaat ettiği husus. Onlar da bunu belirlemiş durumda” diye konuştu.

Askeri rütbelerin sökülmesi konusunun kısa kararda olmadığını kaydeden Ergin, “Bu Askeri Ceza Yasası’nın 29, 30 ve 31. maddelerinden kaynaklı bir Sonuçtur. Eğer cezalar kesinleşir ise, temyiz aşamasından, itiraz kademelerinden de geçtikten Sonra kesinleşirse Askeri Ceza Yasası’nın öngördüğü bir Sonuçtur bu. Dolayısıyla bu mahkemenin konusu değil” değerlendirmesinde bulundu.

Balyoz Davası’nda Yargıtay’ın tutuklu sayının fazla olduğu bir dosya olması nedeniyle bu davaya gereken hassasiyeti göstereceğini belirten Bakan Ergin, Yargıtay’ın geçmişine bakıldığında tutuklu dosyalarına yönelik önceliği olduğunu söyledi.

Ergin ayrıca Yargıtay’ın Balyoz dosyası için birden çok savcı görevlendireceğini kaydederek, “Yargıtay 9. Ceza Dairesi, bu kadar sanığın olduğu bir davanın normal sırada beklemesine rıza göstermeyecektir diye düşünüyorum” diye konuştu.

Bakan Ergin, Yargıtay’ın kararı bozması durumunda ise dosyanın yine aynı mahkemeye gönderileceğini söyledi.

“TSK’NIN AÇIKLAMASINDA PROBLEM GÖRMÜYORUM” Adalet Bakanı Sadullah Ergin, TSK’dan yapılan Balyoz açıklamasına ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Bakan Ergin, “TSK, insani bir refleksle kendi mensuplarının üzüntülerini paylaşan bir açıklama yapmıştır” derken, açıklamanın normal olduğunu söyleyerek, “TSK’nın açıklamasında problem görmüyorum” diye konuştu.

“KİMSE İFTİRA İÇEREN TAVIR İÇİNE GİREMEZ” Ergin, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Silivri’deki yargılamalardan adalet beklenmemesi gerektiği yönündeki açıklamalarına da cevap verdi. Bakan Ergin, “Sayın Kılıçdaroğlu geçmişte de benzer şeyler yaptı maalesef” diyerek, kimsenin hukuki ve teknik eleştiriler dışında ölçüsüz, mesnetsiz, hakaret, iftira ve saldırı içeren tavır içine giremeyeceğini söyledi.

Ergin Son olarak ise Kılıçdaroğlu’nun eleştirilerini daha teknik ve daha haklı tonlarda yapması gerektiğine dikkat çekti .
Kaynak: İHA