Köylülerden 2. Yol Kapatma Eylemi

Sakarya’nın Karapürçek İlçesine bağlı Hoca Köyü’nde bulunan taş ocağının vatandaşların kullandığı yolu, fındık bahçeleri ve tarlalara zarar verdiği gerekçesiyle köylüler ikinci kez yol kapatma eylemi yaptı.

Köylülerden 2. Yol Kapatma Eylemi
Eylemde Jandarma geniş güvenlik önlemleri alırken, eyleme CHP’liler de destek verdi. Evlerinde tozdan ve gürültüden oturamadıklarını, bağ ve bahçelerinin tozdan kuruduğunu belirten yaklaşık 200 köylü, traktörlerle yolu kapatarak köyden geçişi engelledi. Köyün ihtiyarlarından, kadın ve çocuklarına kadar yollara dökülen vatandaşlar, yolu ikinci defa kapatmak zorunda kaldıklarını, yetkililerin konuyla ilgili hiçbir çalışma yapmadıklarını belirttiler.

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Ecevit Keleş, Karapürçek CHP İlçe Başkanı Ekrem Eren ve CHP İl Yönetim Kurulu üyesi Nazmi Seviç de eyleme katılarak köylülerin sorunlarını dinlediler.

Taş ocağı açılmadan önce asfalt olan yolun ağır tonajlı araçların geçmesiyle birlikte bozulması Sonucu, çareyi yola kalın mıcır dökmekte bulan yetkililer, yola iki kilometreye yakın tüm fındık bahçelerinin ve tarlalarının tozdan ötürü mahvolduğunu söyleyerek, yolun acilen asfalt olmasını, verilen sözlerin yerine getirilmesini istediler.

Asfalt olan yollarına 20 santimetreye kadar taş dökülerek yükseltildiğini bu sebeple yoğun toz ve gürültüden ötürü evlerde oturamadıklarını belirten köylüler, çocuklarını sokağa bile çıkartmaktan korktuklarını dile getirdiler. Günde yaklaşık 200 adet ağır tonajlı aracın geçmesinden dolayı toz bulutunun hastalıklara neden olduğunu belirten mağdurlar, birçok evde astım ve faranjit hastalarının bulunduğunu söyleyerek, evde otururken yüksek gürültü sebebiyle ruh sağlıklarının bozulduğunu, gece uyku uyuyamadıklarını söylediler.

Yolu ikinci kez kapatmak zorunda kalan köylüler, Vali ve Kaymakam’ın ilk yol kapatma girişimlerinde bölgeye gelerek en kısa zamanda sorunu çözeceklerini dile getirmelerine rağmen hâlâ sorunların çözülememesine tepki gösterdiler. AK Parti Sakarya milletvekillerinin de sorun üzerine bölgeye geldiklerini fakat sorunlarının hala çözülmediğini belirttiler.

Mahallenin içinden geçen ve köylüyü toz bulutuna maruz bırakan yola alternatif yolun bulunduğunu belirten Hocaköyü Mahalle Muhtarı Ali Akdin, “Dere kenarından anayola çıkan alternatif yolun düzeltilerek halkımıza bu eziyet Son verilmelidir. İnsanlar dışarıya adım atamaz hale geldi” dedi.

Köylülerle birlikte yolda bekleyen ve sorunları dinleyen CHP İl Başkanı Ecevit Keleş, “Her ne şekilde olursa olsun köylülerin olan yola uygun bir şekilde düzenleme getirilmelidir. Toz bulutu olan ve yağmur yağdığında çamur deryasına dönen bu yollar, insanlarımıza işkence sebebi olmaktadır. Yetkili makamlar vatandaşlarımıza söz verene kadar ben de burada, onlarla beraber tepkiye ortak olacağım” dedi.

Kaynak: İHA