Çin’den Japonya İçin Sürpriz Karar

Japonya ile tartışmalı adalar konusunda kriz yaşayan Çin, bu ülkeyle ilişkilerin normalleşmenin 40.yıl dönümü resepsiyonunu uygun bir zamanda yapacağını duyurdu.

Resmi Xinhua ajansına göre karar bugün açıklandı. Resepsiyon tarihinde bir gazetecinin sorusunu cevaplayan Çin Halk Yabancı Ülkelerle Dostluk Derneği (CPAFFC) ve Çin-Japon Dostluk Derneği yetkilileri, düzenleme tarihinin belirleneceğini kaydetti.

HALKIN GÜNLÜĞÜ GAZETESİ: JAPONYA TÖVBE ETMELİ

Öte yandan Çin Komünist Partisi’nin yayın organı Halkın Günlüğü gazetesinin yayımladığı makalede, tartışmalı adalarla ilgili olarak bu adaların Çin'in egemenliğini ilgilendirdiğini ve ‘’yarım adım bile olsa Çin taviz vermeyecektir’’ denildi. Gazete, Japonya’nın Çin ile ilişkileri onarmak istediğini ancak Tokyo’nun toprak meselelerinin sert tedbirler ile halledilmesinde ısrar ettiğini savundu.Gazetenin yorumunda, ‘’Japonya gerçekten ikili ilişkileri onarmak istiyorsa, ‘dürüst ve pratik’ adımlar atması gerekir’’ denildi. Yazıda, "Japonya tövbe etmezse Çin-Japonya ilişkileri nasıl onarılacak?" diye soruldu. Makalede ayrıca Japonya'nın hemen Çin'in toprak egemenliğini ihlal eylemlerini durdurması gerektiğini vurgulandı.Çin’in, tartışmalı Diaoyu Adaları üzerindeki egemenliğini korumak için önlemler almaya devam edeceğini yazan gazete, Çin hükümeti ve halkının böyle bir konuda taviz vermeyeceğini belirtti.

Bu arada Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei, adalarda hak iddia eden Tayvan vatandaşların Diaoyu Adası'na çıkmasını önlemek bahanesiyle, çok sayıda Japon'un önceki gece yasa dışı şekilde adaya çıktığını söyleyerek, "Japonların adaya çıkması, Çin'in toprak egemenliğini ihlal etmektir ve Çin hükümeti bu ihlal karşısında ciddi girişimlerde bulundu." dedi.

ESKİ JAPON SİYASETÇİDEN İTİDAL ÇAĞRISI

Japonya'da hükümetin yüksek danışmanı ve eski Maliye Bakanı Hirohisa Fujii, adalarla ilgili anlaşmazlığın bir kenara bırakılması gerektiğini ve eski Çin liderleri Zhou Enlai ve Deng Xiaoping tarafından ileri sürülen "anlaşmazlığı bir kenara bırakma" ilkesine saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Japon NHK televizyonuna konuşan Fujii, Japon gençlerin tarihi öğrenmeye daha fazla zaman ayırmaları gerektiğini belirterek, Japonya'nın geçmişte Güney Kore üzerinde sömürgecilik yaptığını ve Çin topraklarını işgal ettiğini itiraf etti. Fujii, ‘’Japon gençlerin bunları bilmesi gerekiyor.’’ dedi.

Balıkçılık ve enerji kaynakları bakımından zengin olan tartışmalı adalar Çin’de Diaoyu, Japonya’da ise Senkaku olarak adlandırılıyor.Japonya’nın, tartışmalı adaları özel sahibinden satın aldığını duyurmasıyla Çin genelinde gösteriler yapılmış ve Japon iş yerleri ile otomobillerine zarar verilmişti .