Torbalı’dan Mekadonya’ya Ticaret Köprüsü

İzmir'in Torbalı Ticaret Odası, Makedonya Ankara Büyükelçisi Goran Taskovski ve Makedonya İzmir Ticari Ateşesi Alev Sulejman’ı ağırladı.

İşadamlarıyla yapılan toplantıda, Makedonya ile ticaret hacminin artırılmasına karar verildi.

Son yıllarda Türkiye ile ticaret hacminde ciddi artış yaşanan ülkelerden olan Makedonya’nın Türkiye Büyükelçisi Goran Taskovski ve Makedonya İzmir Ticari Ateşesi Alev Sulejman, Torbalı Ticaret Odası’nın ev sahipliği yaptığı toplantıya katıldı.

Metropolis Otel’de gerçekleştirilen toplantıya, Torbalı Kaymakamı Aydın Memük, Ticaret Odası Başkan Yardımcıları Feyim Özçelik ve Mehmet Emin Kurtmen, Meclis Başkanı Abdulvahap Olgun, SGK Müdürü İsmail Kaygusuz ve çok sayıda iş adamı katıldı.

Toplantıda, Torbalı ve Makedonya arasındaki ticaret hacminin artırılmasına karar verildi.

Torbalılı firmaların imalatları ile ilgili bilgi verdiği toplantıda Makedonya ile ticareti geliştirmenin yolları arandı. Toplantının açılışını yapan Torbalı Ticaret Odası (TTO) Meclis Başkanı Abdulvahap Olgun, dış ticaretin önemine dikkat çekti. Olgun şunları söyledi: “Şu an en önemli mesele cari açık. En az terör kadar tehlikeli. Sessiz ve sinsi bir şekilde ülke ekonomisini içten içe tehdit ediyor. Fakat açıklanan son rakamlar yüzümüzü güldürmeye başladı.

İhracatımız arttı, ithalatımız azalıyor. Bu konuda ekonomi yönetimimiz seferlerini ilan etti.” dedi.

Makedonya’nın yeni kurulan ve akrabalık bağlarının olduğu bir ülke olduğunun altını çizen Olgun, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Oralara yeniden gidip yatırım ve ticareti geliştirmemiz gerekiyor. Torbalı’nın yıllık ihracat rakamı 520 milyon dolar. Ama o kadar acıdır ki Türkiye ile Makedonya’nın dış ticareti 400 milyon dolar.”BÜYÜKELÇİ: TÜRKİYE’DEN ÇOK YATIRIM ALIYORUZMakedonya Büyükelçisi Goran Taskovski, bir süre önce Torbalı Ticaret Odası heyetinin kendilerini ziyaret ettiği hatırlatarak, şimdi de iadei ziyaret yaptıklarını belirtti.

Torbalı ile Makedonya’nın ticaretini geliştirmek istediklerini vurgulayan Taskovski, "Hükümetimiz ekonomiyi geliştirmek istiyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinden yatırımlar alıyoruz. Taft Holding ve Cevahir Holding geldi. Her 6 ayda bir Türk yatırımcısı ülkemize yatırım yapıyor. Havaalanı ve otobanları Türk şirketleri yapıyor. Sütaş yatırım yaptı, bu bizim için çok sevindirici. Makedonya devleti yatırımcıya çok cazip imkanlar sunuyor. Dünyanın en reformcu 3. ülkesi seçildik. Balkanlar’ın en iyi yatırım yapılabilecek ülkesi olarak gösteriliyoruz. Biz Torbalılı firmalara aracılık yapmaya, yardımcı olmaya hazırız. Hükümetimiz rüşveti ortadan kaldırmakta kararlı, az kaldı. Her iki ülke AB’ye üye değil, ama ticaretimizde ve iletişimimizde ivme yakaladık. Bu da gösteriyor ki AB’nin bizden çok öğreneceği şey var.” şeklinde konuştu.

TÜRK YATIRIMLARI DEVLET GÜVENCESİNDEMakedonya İzmir Ticari Ateşesi Alev Sülejman da, 1996 yılında bağımsızlığını ilan eden ülkelerin yatırımcıya büyük avantajlar sağlandığını söyledi.

Vergi ödeme kolaylığı, yatırım teşvikleri konusunda dünyada derece almış bir ülke olduklarını ifade eden Sülejman, Türk yatırımlarının da devlet garantisi altında olduğunu kaydetti.

TORBALILAR DÜNYANIN HER YERİNDE Torbalı’nın Türkiye’nin ihracatına yaptığı katkıya vurgu yapan Abdulvahap Olgun ise “Torbalılı firmalar dünyanın 120 ülkesine ihracat yapıyor. Avrupa’da, Afrika’da, Uzakdoğu’dan Pasifik’e, Komor Adaları’ndan Zimbabwe’ye kadar ihracat yapan firmalarımız var. Ticareti geliştirme adına Torbalılı iş adamları ile adım atmadığımız bölge kalmadı, kalmayacak da.” şeklinde konuştu.

Toplantı sonunda Kaymakam Memük ve Balkan Göçmenleri Derneği Başkanı Mustafa Hüsman, Taskovski ve Alev Sülejman'a plaket verdi .