Lübnan'daki Gösteriler Olaysız Sona Erdi

Lübnan'ın Başkenti Beyrut'ta Hz. Muhammed'e hakaret içeren film ve karikatüre karşı düzenlenen protesto gösterileri olaysız bir şekilde sona erdi.

Lübnan'ın önde gelen din adamlarından ve Sayda kentindeki Bilal Bin Rabah Camisi'nin İmamı Şeyh Ahmed el-Esir'in davetiyle Beyrut'un Şehitler Meydanı'nda toplanan binlerce Lübnanlı, Hz. Muhammed'e hakaret içeren film ve karikatürü protesto etti.

Ellerinde İsrail ve ABD'yi kınayan pankartlar taşıyan göstericiler, filmi çekenler aleyhine sloganları attı. Göstericilerin arasında Türk bayrağı ve Özgür Suriye Ordusu bayrağını taşıyanlar da yer aldı.

Göstericilere seslenen Şeyh Esir, Batı ülkelerini radikal gruplara destek vermekle suçladı. ''Batı ülkelerindeki radikal grupların İslami değerlere yönelik hakaretlerine göz yumanlar da radikaldir'' diye konuşan Esir, Müslümanların bütün bu hakaretler karşısında Hz. Muhammed'i örnek alarak mutedil davranmaları gerektiğini ifade etti.

Şeyh Esir, ''Hristiyanlar yapılan bu hakaret nedeniyle suçlu değildir. Suçlu olanlar radikal olanlardır. Özellikle Lübnan'daki Hristiyanlar'ın bu hakaretlerle bir alakası yoktur'' dedi.

Konuşmasında Suriye'deki krize de değinen Esir, Beşşar Esed'in kendi halkını çekinmeden katlettiğini ABD ve Batı ülkelerinin bu duruma seyirci kaldığını söyledi.

Gösteriye Filistin kökenli Lübnanlı şarkıcı Fadıl Şakir de katıldı.

Suriye'de yaşanan insanlık dramı için özel olarak şarkı besteleyen Şakir, ''Özgür Hama ve Humus'' adını verdiği şarkısını göstericilerle paylaştı.

Öte yandan, Beyrut'ta düzenlenen gösteriler nedeniyle kentteki ABD ve Fransa Büyükelçilikleri önünde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Şehitler Meydanı çevresindeki yollar ise bir süre trafiğe kapatıldı. Ancak göstericiler, konuşmaların bitmesinin ardından olaysız dağıldı.



Muhabir: Eyüp Coşkun / Mehmet Emin Üzümcü

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA