Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar:

Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, kurumun başlattığı kurban kampanyasına getirilen eleştirilere yanıt vererek, "Kızılaycılar öncelikle milletinin manevi hassasiyetlerini göz önüne almak, milletinin manevi dünyasıyla barışmak zorundadır" dedi.

Türk Kızılayı'nın kurucuları arasında yer alan Dr. Abdullah Bey ile Kırımlı Aziz Bey için Eyüp'teki Defterdar Camisi haziresinde yaptırılan anıt mezar, Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar tarafından açıldı.

Defterdar Camisi İmamı Hüseyin Altay'ın Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan törene Akar'ın yanı sıra Kızılay Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sefa Saygılı, İstanbul Vali Yardımcısı Günay Özdemir, Eyüp Kaymakamı Osman Kaymak, Eyüp Belediye Başkan Yardımcıları Erkan Ocak ile Sedat Şahin ve Kızılay mensupları katıldı.

-"Kurban bağış değil, ibadettir"-

Törende konuşan Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Kızılay olarak başlattıkları kurban kampanyasının afişlerinde yer verdikleri ''Kurban bir ibadettir'' sloganı ile kurbandan söz eden ayet-i kerime nedeniyle bazı çevrelerce eleştirildiklerini hatırlatarak, "Kızılaycılık bir anlamda Allah'ın rızasını kazanmış olmak demektir. Böyle yüce bir amaçla yola çıkmış olan Kızılaycılar öncelikle milletinin manevi hassasiyetlerini de göz önüne almak, milletinin manevi dünyasıyla barışmak zorundadır" dedi.

''Kurban bir bağış değildir, kurban bir ibadettir'' ifadesini kullanan Akar, şunları söyledi:

''Türk Kızılay'ı bu ibadetin yerine getirilmesinde halkına yardımcı olmak ve etleri fakir ve fukaraya dağıtmak dışında hiçbir gayeyi ve misyonu gözetmemektedir. Buradan bütün millete seslenmek istiyorum. Türk Kızılayı ile kurbanlar gerçek amacına ulaşmak için kesilmektedir. İslami esaslara göre, milletimizin inançlarına göre kurban ibadetini yapılmasına yardımcı olunmaktadır.''

-145 yıllık "iyilik teşkilatı"-

Akar, bugün anıt mezarlarının açılışını yaptıkları Dr. Abdullah Bey ile Kırımlı Aziz Bey'in Türk Kızılay'ı için simge isimler olduğunu belirterek, ''1868 yılında güzel emellerle, salih niyetlerle bir iyilik teşkilatının temelini attılar. Bu iyilik teşkilatı 145 yıldır aralıksız hizmet etti. Bugün geldiğimiz noktada Türk Kızılay'ı tam da Dr. Abdullah Bey'in ve Kırımlı Aziz Bey'in hayal ettiği seviyededir'' dedi.

-Myanmar, Somali-

"Dünyanın neresinde bir acı, bir afet, bir ıstırap varsa Türk Kızlayı oradadır" diyen Akar, şunları kaydetti:

"Bugün Myanmar'da katledilen, öldürülen, altındaki topraklarda petrol, doğal gaz olduğu için sürülen insanların yanında Türk Kızılay'ı vardır. Bugün açlık sınırında yaşayarak bebeklerini, annelerini ölüme yollayan Somalililerin yanında Türk Kızılay'ı vardır. Bir yıl evvel Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Somali'ye gittiğimizde her gün sayısız insan açlıktan, ilaçsızlıktan ölmekteydi. Aradan bir yıl geçti. Bir yıl zarfında Türk Kızılayı'nın ve devletinin gayretiyle artık insanlar ölmüyor."

-Sembolik mezar-

Kızılay Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sefa Saygılı da, törende yaptığı konuşmada, Dr. Abdullah Bey ile Kırımlı Aziz Bey hakkında bilgi verdi.

Saygılı, Dr. Abdullah Bey'in gerçek mezarının Defterdar Camisi haziresinde olduğunu ancak Adnan Menderes döneminde yapılan yol genişletme çalışması nedeniyle kaybolduğunu, Kırımlı Aziz Bey'in ise mezarının yerinin bilinmediğini söyledi.

Saygılı, bugün açılışı yapılan anıt mezarın bu iki ismi bir araya getiren sembolik bir anıt olduğunu kaydetti.

Muhabir: Tayfun Salcı

Yayıncı: Sabri Çelebioğlu
Kaynak: AA