Chp Edirne Milletvekili Recep Gürkan: 'ak Parti Üreticiyi Yok Sayan Bir Politika İzliyor'

CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in Edirne'de açıkladığı Çeltik Alım fiyatı ve TMO'nun çeltik alımı yapmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunurken, AK Parti'nin, üreticiyi ve çiftçiyi yok sayan bir politika izlediğini söyledi.

Chp Edirne Milletvekili Recep Gürkan: 'ak Parti Üreticiyi Yok Sayan Bir Politika İzliyor'
HERKES ELİNİ VİCDANINA KOYSUN

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in Edirne’de açıkladığı çeltik alım fiyatlarıyla ilgili de değerlendirme yapan Recep Gürkan, şunları söyledi: “Geçtiğimiz hafta soru önergesi verdim. Çeltik müdahale fiyatı ne zaman açıklanacak diye. 2-3 gün sonra Tarım Bakanı Edirne’de açıklama yaptı. 60 randımanlı Osmancık tipi çeltiğin bin 165 lira ton fiyatını müdahale fiyatı olarak açıkladı.

Ama ondan on gün önce biz İpsala’da Türkiye’nin ilk çeltik hasadını yapmıştık. Orada çeltik üreticileri, birliği, üyeleri, eski başkanı bize bir rakam verdiler. Dediler ki; ‘Ton başına bin 350 TL olmazsa, bu bizi kurtarmaz. Maliyetimiz budur.’ Ben de bunun üzerine Tarım Bakanına; çeltik üreticileri ton başına bin 400 TL fiyat bekliyorlar. Ben şunu sormak istiyorum, elini herkes vicdanına koysun. Ayçiçeğinin maliyeti nedir, çeltiğin maliyeti nedir? Ayçiçeğine Trakya Birlik’in açıkladığı avans fiyatı nedir? Tarım Bakanlığı’nın, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin çeltiğe açıkladığı müdahale fiyatı nedir? Aklı başında bir insan, biraz vicdanı olan bir insan bunun iyi bir fiyat olduğunu söyleyebilir mi?”

AK PARTİ ÜRETİCİYİ YOK SAYAN BİR POLİTİKA İZLİYOR

Hükümetin üreticiyi yok sayan bir politika izlediğini iddia eden Gürkan, sözlerine şöyle devam etti: “Geçen yıl yine bizim baskılarımızla, zorlamamızla bin 60 lira ton fiyatı açıkladılar ama ortalama satışlar 860 TL’den oldu. Yani açıkladıkları fiyat taban fiyat değil, tavan fiyat oluyor. Bir de bugün itibariyle ofislerin bütün depoları dolu. Ben mal alıp almayacakları konusunda tereddütlüyüm. Ayrıca 60 randımanlı çeltik bin 160 lira. Peki, 58 randıman, 45 randıman, 50 randımanlılar ne kadar olacak? Bunlar hala meçhul. Hükümet üreticiyi yine yok sayan, yine yalanlarla, düzenlerle kandırma peşinde bir politika izliyor. Tabii ki geçtiğimiz yıl 1 milyon 200 bin dekar olan üretimimiz, bu yıl 1 milyon 50 bin dekara düştü. Bu önümüzdeki yıl daha da düşecek. Zaten baktığınızda hükümet de bunun peşinde. Türkiye’de bu ürün ekilmesin, biz yurtdışından nasılsa ithal ediyoruz, ithalata devam ediyoruz diyor herhalde. Ben çeltik üreticilerin de sandıkta kendilerine üç kuruş parayı çok gören bu hükümete gereken dersi vereceklerine inanıyorum. “
Kaynak: İHA