Xi: ABD Ada Krizine Müdahil Olmamalı

Çin’in müstakbel lideri Xi Jinping, ABD'ye bölgede barış ve istikrarın korunması için Çin ve Japonya arasında yaşanan Diaoyü adası anlaşmazlığına müdahil olmaması çağrısında bulundu.

Çin resmi Xinhua ajansında manşetten verilen haberde, ABD Savunma Bakanı Leon Panetta ile görüşen Xi’nin, ABD'den mevcut durumu daha da kötüleştiren her türlü hareketten uzak durmasını istediği bildirildi.

Resmi ziyaret için Pekin’de bulunan Panetta’yı ağırlayan Xi, Japonya'nın, Çin'in egemenliğiyle toprak bütünlüğünü zedeleyen tüm sözlerle hareketten uzak durması gerektiğini belirtti.

Çin-ABD ikili ilişkilerinde Son yıllarda önemli ve olumlu ilerlemeler kaydedildiğini, işbirliği ve diyalogun tarihin en iyi seviyesinde bulunduğunu kaydeden Xi, iki ülkenin eşitlik, işbirliği ve çifte kazanç ilkelerine sadık kalmaları halinde, aralarındaki ilişkilerin daha da güçleneceğini vurguladı.ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, Japonya ile ilgili toprak anlaşmazlığı konusunda tarafsız olduklarını yineledi. Çin ile diyalogu güçlendirerek işbirliğini derinleştirmeye ve güçlü bir ikili ilişki kurmaya hazır olduklarına işaret eden Panetta, Çin'i 2014 yılında Pasifik Okyanusu Askeri Tatbikatı'na davet ettiklerini kaydetti.