Karpuzlar Çürümeye Bırakıldı

Yozgat´ta çiftçiler, her yıl olduğu gibi bu yılda yine yüzlerce ton karpuzu, alıcı bulunamadığı için çürümeye bıraktı.

Karpuzlar Çürümeye Bırakıldı
Yozgat´ta buğday ve pancara alternatif ürün olarak ekimi yaygınlaştırılmaya çalışılan kavun ve karpuz , üreticisi ürünlerini satamadıkları için mağdur oluyor . Yozgat´ın Yerköy ilçesine bağlı Sekili Beldesinde geçimini kavun - karpuz yetiştirerek sağlayan çiftçiler , bu yıl satış yapamayınca binlerce dekar alanda ekili bulunan ürünlerini çürümeye bıraktı . Kavun Karpuz üreten çiftçiler ürünlerinin bir bölümünü Yozgat Ankara Karayolu üzerine kurdukları tezgahlarda satamaya çalışırken tonlarca ürünü de tarlada çürümeye terk etti .

Yerköy Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz , Yerköy ilçesinde 4 - 5 bin dekar karpuz ekildiğini belirterek , “Karpuz ilimizde iklim olarak biraz geç yetiştiği için kısa sürede satılması gerekiyor , çiftçimizde satamayınca elinde kalıyor ve çürümeye bırakılıyor . Geçen yıl karpuz ekimi azdı ve iyi satılmıştı , buna bakan çiftçilerimiz bu yıl fazla karpuz ekince hepsi elinde kaldı . Karpuz sıcağa fazla dayanamıyor , bu mevsimde özellikle kıraç yerlerde sulama imkanı da zorlaşınca karpuz çürümeye başladı .

Bu yıl karpuz eken çiftçinin tamamına yakını zarar etti” dedi .

Kavun ekiminde de durum aynı olduğunu ifade eden Yılmaz , “Kavun , karpuza göre biraz daha sıcağa dayanıklı olduğu için satışı biraz daha sürebilir fakat , kavun yetiştiren çiftçilerimizin de durumu hemen hemen aynı hepsi zarar ediyor” diye konuştu .

Çiftçilerin her yıl her yıl aynı sorunu yaşadığına değinen Yılmaz , “Çiftçimizi Nasrettin Hoca misali zarar de etse ya tutarsa diye ertesi yıl yine ekim yapıyor . Tutarsa kar ediyor , tutmazsa zarar ediyor . Çünkü çiftçinin yapacak başka bir işi yok , tarlasını boş bırakmamak için ekim yapıyor” şeklinde konuştu .

Ektiği 25 dekar karpuzdan çok az bir satış yaptığını büyük bir kısmının tarlada kaldığını ifade eden Ahmet Gök isimli çiftçi , “Bu yıl yine zarar ettik , ürünümüzü satamadığımız için hepsi çürümeye başladı , bizde şimdi tarlamızı sürüyoruz . Birçok çiftçi hayvanlarına yediyor , bazıları çürümeye bıraktı hiç uğraşmıyor . Emeklerimiz boşa gitti” dedi .

Kaynak: İHA