Fransa’dan Samsun Çıkarması

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TSO) düzenlediği ‘Ülke Günleri’ etkinlikleri kapsamında kalabalık bir heyetle kente gelen Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Laurent Bili, Samsun’daki yatırım ve ticaret potansiyelinin farkında olduklarını ve ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkiye katkı sağlayacağını söyledi.

Fransa’dan Samsun Çıkarması
Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Laurent Bili, Türk-Fransız Ticaret Derneği (CCIFT) Delegasyonu üyeleri ile birlikte, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nın düzenlediği, ‘Ülke Günleri’ etkinlikleri kapsamında Samsun’a geldi. Büyükelçi Laurent Bili ve beraberindeki heyet ilk olarak Samsun Valiliği’ni ziyaret etti. Fransız heyet, Vali Vekili, Hasan Özhan tarafından kabul edildi. Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Turan Çakır tarafından da kabul edilen Büyükelçi Laurent Bili, daha Sonra ise Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Fransız heyeti Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ve Yönetim Kurulu üyeleri tarafından karşılandı. Başkan Murzioğlu, misafir etmekten mutlu olduklarını söylediği Fransız Büyükelçisi Laurent Bili ve beraberindeki heyete Samsun ekonomisi hakkında bilgi verdi. İKİ ÜLKE ARASINDA YENİ SAYFA AÇILIYOR Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Laurent Bili, konuşmasına Son günlerde yaşanan terör olaylarından duyduğu üzüntüyü dile getirerek başlayarak, “Her şeyden önce başınız sağ olsun. Üzüntünüzü paylaşıyoruz” dedi.

Samsun’da olmaktan çok mutlu olduğunu belirten Laurent Bili, “Samsun’da kesinlikle yatırım ve ticaret potansiyeli var. Kalabalık bir heyetle kente geldik. Bu yatırım ve ticaret potansiyelini görmek bize çok enteresan geleceğine eminin. Şunu da unutmamak lazım ki; Türkiye ile Fransa arasında 500 yıllık bir birliktelik var. Şimdi iki ülke arasında yeni bir sayfa açılıyor. Bilindiği gibi yapılan seçimlerde göreve gelen yeni Cumhurbaşkanımızın da Türkiye’ye karşı olumlu görüşleri var. Önümüzdeki hafta da sanıyorum Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’la bir araya gelecek. Önümüzdeki dönemde hem siyaset açısından hem de ticaret açısından çok olumlu gelişmeler olacağına inanıyorum. Bu tür temasların da Fransa ve Türkiye arasındaki dostluğa katkı sağlayacağına eminim” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Murzioğlu ve Bili, günün anısına birbirlerine hediye takdim etti.

MURZİOĞLU’NU SAMSUN’UN YATIRIM İMKANLARINI ANLATTI
Fransız heyet ardından Samsun TSO tarafından Yelken Kulübü’nde organize edilen ‘Samsun Ekonomisi ve Pazar/İş Olanakları’ konulu toplantıya katıldı.

Toplantıda konuşan Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, kentin ticari, kültürel yapısı ve yatırım imkanları hakkında katılımcılara bilgi verdi. Sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin de hazır bulunduğu toplantıda söz alan Başkan Murzioğlu, Samsun’un, gerek bulunduğu stratejik konumu, gerekse sahip olduğu mal ve hizmetler üretimi alt yapısıyla ekonomik faaliyetleri oldukça geniş bir yelpazeye yayılmış yükselen bir şehir olduğuna vurdu yaptı. Konuşmasında Türkiye’nin ilk bin firması içinde Samsun’dan 12 firmanın yer aldığına vurgu yapan Murzioğlu, Samsun’un, ana metal sanayi, gıda, mobilya, tekstil sektörlerinde oldukça önemli üretim altyapısına sahip olmakla birlikte cerrahi aletler üretimi konusunda da üs konumunda olduğunu söyledi.

Geniş yelpazede üretimin gerçekleştiği Samsun’dan dünyanın 133 ülkesine ihraç yapıldığını dile getiren Başkan Murzioğlu, “Samsun ihracatı geçtiğimiz yıla oranla yüzde 61 büyümüştür. Bu rakam Türkiye ortalamasının oldukça üstündedir. Samsun’un, sanayi ve tarımsal üretimini destekleyen en önemli argüman, şehrimizin lojistik bağlamda sahip olduğu üstünlüklerdir.

Türkiye’de yalnızca üç ilde olan, hava, kara, deniz ve demiryolu ulaşım altyapısına sahip Samsun, Türkiye’nin kuzeye açılan kapısıdır. Uluslararası havaalanı, üç limanı ve yakın vadede projelendirilecek olan lojistik organize sanayi bölgesiyle ve ulaşımda merkez konuma yükselecek olan Samsun, çağdaş İpekyolu TRACECA, Viking ve Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı Projesiyle de bölgenin buluşma noktasıdır. Kentin sahip olduğu yetişmiş insan kaynakları potansiyeli, mal ve hizmet üretim altyapısı, lojistik sektöründeki iddiası, yakın dönemde gerçekleşecek olan projeleri ile otel, sağlık ve alışveriş merkezi yatırımları hususunda pek çok yatırımcı için cazibe merkezi niteliğindedir. Samsun sahip olduğu tüm bu imkanlarla geleceğin yükselen yıldızı konumundadır.

Pek çok yabancı yatırımcı için Samsun, odak noktasıdır. Avusturya’nın, Meksika’nın, İran’ın, Bosna Hersek’in, Almanya’nın bu bölgede ticari ilişkileri geliştirme çabası bu anlamda hiç de şaşırtıcı olmamaktadır. Bu anlamda Fransa’da bugüne kadar devam eden sancılı ilişkilerin yeni dönemde normal seyrine döneceği inancını taşıyoruz. Bu süreçte sizin de bu önemli sorumluluğun bilincinde katkılar sağlayacağınızı temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.

SAMSUN’DA GÜZEL İŞLER YAPILACAK Ardından söz alan Türk-Fransız Ticaret Derneği Başkanı Zeynep Necipoğlu ise çoğunluğu Fransız olmak üzere 450’ye yakın üyelerinin olduğunu belirterek, amaçlarının Türkiye’deki Fransız yatırımlarını ve Fransa’daki Türk yatırımlarını çoğaltmak olduklarını ifade etti.

Necipoğlu şöyle konuştu: “İki ülke arasındaki ticari hacim 12.5 milyar euroya çıktı. Bu çok ciddi bir rakam. Bunun daha da çıkacağına inanıyorum. İthalat ve ihracat iki ülke arasında ilk sırada. Hatta o kadar büyük potansiyel görüyoruz ki; kendimiz Fransa’dan Türkiye’de yatırım yapmak isteyen şirketler için bir ofis bile açtık. Ofisimizde her türlü desteği vereceğiz. Tabi ki bunların içinde Samsun’dan da bir parça olacak. İnşallah Samsun’da da ileride güzel işler yapacağız. Birbirimizi daha iyi tanıdıkça Fransız yatırımcılara Samsun’da yatırım yapmaları için telkinde bulunacağız.” Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Laurent Bili de yaptığı konuşmada, Samsun’da olmaktan mutlu olduğunu belirterek, “Yıllar önce Samsun’a gelmiştim. Ama bu gelişimde Samsun’un çok gelişmiş olduğunu gördük. Eskiden burada Fransız konsolosluğu vardı. Samsun’la Fransa arasında çok önemli ilişkiler yaşanmıştı. Sayın Murzioğlu’nun da ifade ettiği gibi bu ziyaret Samsun’la bizim arasında yeni bir başlangıç da olabilir. İnşallah bundan Sonra daha çok bir araya geleceğiz. Nazik davetiniz ve misafirperverliğiniz için sizlere tekrar teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Fransa Büyükelçisi Laurent Bili, bir günlüğüne geldiği Samsun’da ayrıca çeşitli ziyaret ve incelemelerde de bulundu .
Kaynak: İHA