Burdur’un Ekonomisi Mermer ve Sütle Gelişecek

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ)'nde düzenlenen panelde Burdur ekonomisinin mermeri ve sütü işleyerek gelişeceği belirtildi.

Burdur’un Ekonomisi Mermer ve Sütle Gelişecek
Günlük 800 ton süt üreten ve 5 bin metreküp mermer çıkaran Burdur, neredeyse hiç işlem yapmadan satıyor. Özel bir banka tarafından MAKÜ konferans salonunda düzenlenen 'Anadolu Sohbetleri'nde Burdur’un ekonomik durumu masaya yatırıldı. Toplantıda, Burdur’un mermercilik, hayvancılık, turizm başta olmak üzere sosyal ve ekonomik gelişme alanları, uzmanların katkısıyla farklı boyutlarda tartışıldı. Panelde konuşan Garanti Bankası Genel Müdürü Nafiz Karadere, Burdur’un farklı iklim, kültür ve arkeolojik dönem uygarlıklarının buluştuğu bir kavşak noktası olduğuna dikkat çekti. Bu değerli tarih mirasını ve doğal güzellikleri, alternatif turizm yöntemlerini de göz önüne alarak ekonomiye katmanın yollarının aranması gerektiğini belirten Nafiz Karadere, “Bölgenin bir diğer doğal zenginliği mermer yatakları. Katma değeri daha yüksek olan işlenmiş mermer üretimine ağırlık verilmesi gerekir. Diğer taraftan, 140 bin kültür sığırı ve günlük 800 ton süt üretimiyle, Türkiye’de ilk 10 il arasında yer alan Burdur, hayvancılık konusunda da önemli fırsatlar sunuyor.” dedi.

Mermerciliğin gelişimi hakkında konuşan Tureks Mermercilik Yönetim Kurulu Başkanı Osman Cavit Turunç, katılımcılara Burdur’da mermerciliğin gelişme alanlarını anlattı. Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük ise hayvancılık ve süt sığırcılığı alanında Türkiye’de ilk 10 il arasında yer alan Burdur’un bu alanlarda sahip olduğu fırsatları ele alan bir sunum yaptı. Burdur’un doğal, kültürel, arkeolojik zenginliklerine dikkat çeken Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Turgut Gür, turizmde Isparta-Antalya-Burdur kümelenme modelinin, Burdur’a olası katkılarına değindi. Hayvancılıkta uzun yıllardır uygulanan yanlış politikaların ve yem fiyatlarındaki artışın hayvan yetiştiricilerini kesim politikasına sürüklediğini vurgulayan Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Başkanı Yusuf Keyik, bu durumun da genel hayvan sayısında ani düşüşlere yol açarak, telafisi 5 yıl süren hayvan ve ürün azalmasına yol açtığını dile getirdi.

Burdur’daki kültürel varlıklar ve bu kültürel varlıkların ortaya çıkarılması gerektiğini söyleyen Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya tarihi eserlerin korunması anlamında nerelere gelindiği ile ilgili gelinen nokta üzerinde durdu. Madenciliğin Türkiye’de önemli bir sorun olduğunu vurgulayan Burdur Valisi Nurettin Yılmaz şöyle konuştu: “Maden sahaları kurumlarca ilgili kanun çerçevesinde kontrol altında tutulmalıdır. Bu konuyla ilgili sıkıntıları Ankara’ya aktarıyoruz. Maden kanununun sıkıntılarının giderilmesiyle ilgili bir çalışma yapıyoruz.”