Vali Harput'tan İznik'e Övgü

İznik'te temaslarda bulunan Vali Şahabettin Harput, "İznik'in doğal mimari yapısını bozmayacağız. Tarihi ilçeye sahip çıkacağız" dedi.

Vali Harput'tan İznik'e Övgü
Vali Harput, İznik'e gelerek antik Roma Tiyatrosu'nda incelemelerde bulundu. Harput'un ilk durağı çevre düzenlemesi yapılan antik Roma tiyatrosu oldu. Kaymakam Nurettin Kakillioğlu ve Belediye Başkan Yardımcısı Kenan Zengin tarafından karşılanan Harput, arkeologlardan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Harput, Ortaya çıkan taş sütunları güçlendirilmesinde kullanılan çeşitli kağideleri görünce şaşkına döndü. Dönemin sanatçılarının sahneye çıktığı beşik tonozlar üzerindeki kemer girişlerinide inceleyen Harput, ilginç bir benzetme yaptı. Harput, "Şu taşların büyüklüğüne bakın. Bunu buraya kaldırmak yerleştirmek nasıl bir güç ve mimari becerisidir. M.S. 67 yıllarında yapılan bu yapıyı yerinde gördük. Tabii burada takılıp kalmayacağız. İznik bizim için çok değerli. Bizans, Selçıklu Roma ve Osmanlı için tarih boyunca önem taşımıştır. İznik Turizm ayaklarından çon önemli bir yer olacak. Doğal mimari yapısının bozulmaması gerek. Bunun üzerinde özellikle durmaktayız. Burada 10'ar katlı binalar yaparsanız farklı bir istikamete yönlendirir bu şehri öldürürsünüz. Burada sadece Roma kültürü yok. Kırgızlar Tekkesi ve Davud-i Kayseri Türbesi bulunmakta. Osmanlı'nın ilk müderrisidir. Diğeri ise Hıristiyan kültürünün şekil aldığı yerdir" dedi.

Vali Harput, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İspanya Başbakanının eşbaşkanlığını yürüttüğü 'Medeniyetler İttifakı Projesi'nde İznik Cordoba Projesi olduğunu hatırlattı. Harput, "Dünya barışına önem verecek ve hizmet edecek bu proje ile önümüzdeki dönemde İznik ve Bursa, Dünya'nın en önemli cazibe merkezlerinden birisi olmaya adaydır" diye konuştu.

Vali Harput, turizmin sadece tarihle kısıtlı kalmayacağını İznik Gölü'ne yakın Keramet sıcak su ılıcasının önemli bir değer olduğuna işaret etti. İznik'in turizm zenginliğine büyük bir katkı yapacağına inandıklarını söyleyen Harput, "Sıcak suyu değerlendirmek isteyen bir yerli bir de yabancı girişimci var. İkisinin yatırım tutarı 200 milyon liraya yakın. Bu önemli bir gelişme. Bu tüm konuları görüşmek üzere Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay ile geçtiğimiz hafta bir araya geldik. İznik'te yapılan çalışmaları yerinde görmek için kendisi de teşrif edecek. Ve burada geleceği yönelik çalışmaları birlikte ele alacağız" ifadelerini kullandı.

Harput, İznik'in 4 bin 700 metre uzunluğundaki surlarını rahatça görebilecek ve ulaşımını dışarı açacak olan Çevre Yolu Projesi yatırım programına alındığını müjdeledi .
Kaynak: İHA