Ortadoğu Ateşinde Türkiye ve Barış Paneli

Aliağa Emek ve Barış Şenlikleri çerçevesinde, “Ortadoğu ateşinde Türkiye ve barış” konulu panel gerçekleşti.

Ortadoğu Ateşinde Türkiye ve Barış Paneli
Ortadoğu'daki olayların, komşu ülkelerimize özellikle Türkiye'ye etkisinin konu edildiği panelden önce Aliağa Demokrasi Platformu panelin yapılacağı bölgede basın açıklaması yaptı. Panelin yöneticiliğini ve açılışını yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Perihan Sarı, Dünya Barış Gününde yapılabilecek en anlamlı panel olduğunu belirterek; Barışın değerini maalesef savaş çıktığı zaman anlıyoruz. Barış için her zaman bedel ödenmek zorunda kalınıyor. Barışı her zaman kutsamalıyız” dedi.

ORTADOĞU POLİTİKAMIZ YANLIŞ
Gülistan Aile Çay Bahçesi’nde yapılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Perihan Sarı’nın yönettiği panelde konuşan CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce ve eski bakanlar Fikri Sağlar ve Ercan Karakaş, Türkiye’nin Ortadoğu politikasının çok yanlış olduğunu vurguladılar ve ülkeyi çıkmaz bir yola sürüklediğini belirttiler. Emek ve Barış Şenlikleri kapsamında yapılan panelin 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde yapılmasının çok anlamlı olduğunu belirten panelistler, Aliağa Belediyesi’ne teşekkür etti. CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce de birkaç gün önce gündeme getirdiği soruya cevap gelmediğini belirterek aynı soruyu tekrarladı; “Türkiye’de seri numaralı olmayan silah ve mermi üretiliyor mu?”

SURİYE BÖLÜNÜRSE TÜRKİYE'DE BÖLÜNÜR
ABD’nin 11 Eylül saldırılarını bahane ederek Çin’in İran üzerinden Ortadoğu'ya hakim olmasının önüne geçmeye çalıştığını belirten kültür eski bakanı Fikri Sağlar; “ABD, Çin’in hamlesine karşı Ortadoğu'ya el attı. AB ülkelerini de tek devlet haline getirerek kendi taleplerine uygun hareket etmesini hedefliyor" dedi.

ABD'nin Çin’in demokrasiyi yok edeceğini savunduğunu anlatan Sağlar, şöyle konuştu: "Aslında Arap baharını bu eksende değerlendirmek gerekir. Oysa, kim şu anda Tunus’ta, Libya’da durumun daha iyi olduğunu iddia edebilir. Tabi bir de bu arada Rusya dengesi var. Kurduğu düzen ile petrolden en çok kazanan ülkelerden biri de Rusya’dır. Ortadoğu’yu istedikleri gibi yönlendirmektedirler.”

2011 yılında 85 milyar dolarlık silah satışının 66 milyar dolarlık kısmını ABD'nin yaptığını belirten Sağlar; şunları söyledi: ”ABD sadece, Suudi Arabistan, BAE ve Umman’a 40 milyar dolarlık silah satışı gerçekleştirmiştir.”

Türkiye’nin Suriye’de oynadığı rolün taşeronluk olduğunu belirten Sağlar, sözlerine şöyle devam etti: "Oysa Suriye kilit bir ülkedir. Suriye’nin bölünmesinin ardından Türkiye'de bölünebilir. Bugün Hatay’da yaşananlar Suriye bölündükten sonra Türkiye’nin başına geleceğinin göstergesidir. Hatay’da Alevi, Sünni, Nusayri kavgası patlak vermek üzeredir. Suriye sonrası Türkiye’nin yaşayacağının göstergesidir. Türkiye’nin savaşa girmesinin engellenmesi tek toplumsal mutabakat ile olabilir. Sivil toplum bunu iktidara anlatmalıdır. Burada AKP’nin 'biz barıştan yanayız' söylemi kesinlikle gerçekçi değildir. Irak’a müdahaleye izin verdiler, sayı yetmediği için tezkere meclisten geçmedi.”

SAVAŞIN TEK NEDENİ PETROL VE DOĞALGAZ
Savaştan en çok sivillilerin zarar gördüğünü ifade eden ve tahribatının çok boyutlu olduğunu belirten Ercan Karakaş da; “Savaş her zaman en çok zararı sivillere veriyor, çocuklar anneler ölüyor" dedi.

Atılan bombaların taşın, toprağın yapısını kimyasını bozduğunu anlatan Karakaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Savaş, medeniyetleri yok ediyor. Savunulacak hiçbir tarafı yok. Savaşı yöneten bir komutan olan Atatürk bile ‘zorunlu olmadıkça savaş cinayettir’ ve ‘ Ancak bir ulusun bağımsızlığı tehlikedeyse savaş olur’ diyor. Oysa bugünkü iktidar Suriye’ye yürümek istiyor. Barış korunması gereken bir değerdir. ABD demokrasi gelecek diye Ortadoğu'daki tüm ülkelere müdahale ediyor. Oysa hiçbir ülkeye dışarıdan demokrasi gelmez. Çünkü dünyadaki petrolün yüzde 60’ı, doğalgazın yüzde 40’ı Ortadoğu'da. Tek neden bu.”

ORTADOĞU’DA TAŞERONLUK YAPIYORUZ
Emperyalist güçlerin Türkiye’de hükümetle pazarlık yaptığını belirten CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce de; şunları söyledi: "Emperyalist güçler iktidara Mısır, Libya, Irak, Suriye gibi ülkelere müdahale edeceklerini ve işini bitireceklerini söyledi.

Müdahale sırasında yardımcı olunması istendi. Karşılığında ise ‘senin de 80 yıllık rahatsız olduğun rejimi değiştirme imkanı sağlayacağız. Askerleri, Danıştay’ı, sivil toplum örgütlerini, basını, eğitim sistemini değiştireceğin bir iklim oluşturacağız. Sen de bu arada sorgulayan değil biat eden çocuklarını yetiştireceksin’ dediler“

Dış politikada da çok başarısız olunduğunu vurgulayan İnce; sözlerine şöyle devam etti: “Kıbrıs gitti. Rum yönetimi istediği gibi hareket edebiliyor, Türkiye’nin güvenliğini tehdit eden bir politika yürütülüyor. ABD’ye teslim olmuş durumdayız. Suriye ile dosttuk, dostluk bitti. Irak merkezi hükümeti ile sorunlarımız var, İran ile aynı şekilde sorunluyuz. Çok uzun süredir Asala terör örgütü tehdidini duyuyoruz. Dolayısı ile dış politikada son derece başarısızız."

Suriye sorununa başbakan Erdoğan'ın iddia ettiği gibi mezhepsel bir bakış açısıyla bakmadıklarını belirten İnce; şunları söyledi: “Ben bunu daha önce de söyledim şimdi de söylüyorum. Başbakan da Obama ile aynı politikayı savunuyor. Başbakan Obama’nın mezhebinden mi oluyor.”

SERİ NUMARASI OLMAYAN SİLAH VE MERMİ ÜRETİLİYOR MU?
Birkaç gün önce bir iddia da bulunduğunu ve hiçbir yetkiliden kendisine yanıt gelmediğini vurgulayan Muharrem İnce; şöyle konuştu: “Ben bir partinin grup başkan vekiliyim. Ne söylediğimi çok iyi biliyorum. Tekrar soruyorum. Ülkemizde seri numaraları olmayan silah ve mermi üretiliyor mu? Üretim makineleri sökülerek, değiştirilerek seri numarası olmayan silah ve mermi üretiliyor mu?”

'ÇINAR AĞACI SORUN OLMUYOR DA ÇELENGİN SAPI MI SORUN OLUYOR
İnce, 30 Ağustos’ta yaşanan çelenk tartışmalarına ilişkin izin verilmemesini eleştirerek ‘O çelenklerin sapı bir yerinize mi battı da engellemeye çalışıyorsunuz?’ dedim ama galiba bakan bu konuda cevap vermiş bende buradan bakana soruyorum Osman Baydemir çınar ağacı gösteriyor, sorun olmuyor da CHP çelenginin sapı mı sorun oluyor” dedi.

Panel sonrası panelistlerin çiçek ve plaketlerini, Aliağa İl Genel Meclisi üyeleri Özer Örmek ve Nesrin Beykoz verdi .
Kaynak: İHA