Enerji Bakanı Yıldız, Türkmenistan’da

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Hazar geçişli doğalgaz boru hattı projesi görüşmelerine katılmak üzere özel uçak ile Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a geldi.

Enerji Bakanı Yıldız, Türkmenistan’da
Bakan Yıldız, Uluslararası Aşkabat Havaalanında Türkmenistan Petrolgaz ve Tabii Kaynaklar Bakanı Kakageldi Abdullayev ve diğer yetkililer tarafından karşılandı. Havaalanında, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ta hazır bulundu. Bakan Yıldız, havaalanın VİP salonunda Türkmen Bakan Abdullayev ile kısa bir sohbet etti.

Ardından Aşkabat ziyareti kapsamında konaklayacağı Oğuzkent oteline geçti. Oğuzkent otelinde ziyaretiyle ile ilgili Türk basınına değerlendirmede bulunan Bakan Yıldız şöyle konuştu: “3 hafta önce Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov Türkiye’yi ziyaret etti. Ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile çizmiş olduklarını yol haritası çerçevesinde geniş bir teknik heyetle Aşkabat’a geldik. Türkiye ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerin komple gaz ihtiyacı ve enerji yapılanması ile ilgili Türkmenistan’ın yapabileceği katkılar burada konuşulacak. Toplantının burada yapılması son derece anlamlı. Bizim TANAP projesi ile birlikte Azerbaycan üzerinden transit geçebilecek doğalgazın da ticaretini kolaylaştıran bir yapı kurgulamıştık.

Geçen yıl 25 Ekim’de bir anlaşma yapmıştık. Bu anlaşma Türkmen gazını da içine alıyor. Yarın Avrupa Birliği Enerji Komiseri Günther Ottenger’in de katılacağı dörtlü bir toplantı yapacağız. Azerbaycan, Türkmenistan bakanlarımız ile birlikte. Bu toplantı da özellikle bulunmamızı istediler. Çünkü Türkiye böyle bir problemin çözümünün önemli bir parçası.”Bakan Yıldız, Aşkabat’a gelir gelmez ayağının tozuyla görüşmelerine başladı.

Türkmenistan Devlet Başkanı’nın petrol ve doğalgazdan sorumlu yardımcısı Baymurat Hocamuhammedov ve Devlet Başkanı Yardımcısı ve Hidrokarbon Kaynaklarını Kullanma Ajansı Başkanı Yağşıgeldi Kakayev ile görüşecek olan Yıldız, daha sonra Enerji Bakanı Murat Artıkov ile bir araya gelecek. Yarın Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından kabul edilecek olan Bakan Yıldız, Hazar geçişli doğalgaz boru hattı projesi görüşmelerine katılacak. Türkmen gazını Avrupa’ya taşıyacak boru hattı projesinin görüşmeleri için Avrupa Birliği Enerji Komiseri Günther Ottenger ve Azerbaycan’dan da üst düzey bir heyet Türkmenistan’a geliyor .