750 Yıllık Koyun Yıkama ve Boyama Geleneği Devam Ediyor

Burdur'da 750 yıllık 'Yünüm Böğet' (Koyun yıkama ve boyama) geleneği, düzenlenen şenliklerle sürdürülüyor.

Selçuklulardan kalma bu gelenek, Hasanpaşa belde belediyesinin katkılarıyla devam ediyor. Etkinlik kapsamında koyun sürülerinin sudan geçişi renkli görüntülere sahne oldu.

Geçmişi Orta Asya’ya kadar uzanan, Selçuklular ve Osmanlılar zamanında da devam ettirilen 'Yünüm Böğet'e katılacak koyunlar, Beydağları'ndaki bir tür taştan elde edilen kırmızı renkli boyayla boyandı. Koyunlara ‘Tos tos’ adı verilen yarışmayla silah sesleri ve ıslıklar eşliğinde sudan geçme yarışması için antrenman yatırıldı. Şafak vakti Hasanpaşa beldesi ve çevre köyler olmak üzere koyun sürülerinin sudan geçirilmesi yarışı yapıldı.

Şenliklerde toplam 15 çoban ve sürüsü yarıştı. Vatandaşlar, koyunların yıkanmasını izlemek için geceden yünüm alanına geldi. Koyun sürüsü, başlarında çoban ve lider koyunlar olmak üzere şafak vakti böğet (havuz) alanında bir tepenin ardına yerleştirildi. Hakem heyetinin belirlediği sıraya göre, başlarında çoban olan sürü ile kırmızıya boyanan 'elcik' (lider) adı verilen koyun, çobanı takip ederek dereden en iyi şekilde geçmeye çalıştı. Soğuğa rağmen çobanlar koyunlarıyla birlikte suya girdi. Sürülerin geçişi sırasında görevliler de silahla havaya ateş ederek koyunların geçişini sağladı. Jüri üyeleri yarışmaya katılan bütün yarışmacılara ödül verdi.Hasanpaşa Belediye Başkanı Bayram Yılmaz, Yünüm-Böğet’in bir yarışma olmadığını, bir gelenek olduğunu vurguladı. Yılmaz, amacın koyunların yıkanması olduğunu anlattı.

Bu geleneğin Hasanpaşa’da yapılmasından çok mutluluk duyduğunu aktaran Başkan Yılmaz, şöyle dedi: “Tabii ki her şeyin bir bedeli var. Elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu geleneğin sonunda çobanlarımızı maddi ve manevi olarak ödüllendiriyoruz. Bu ödül bütün çobanlara veriliyor.”‘Toprakla koyun gerisi oyun’ diyen CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, bölgenin toprağına ve koyununa sahip çıktığını anlattı. Hasanpaşalıların örf ve adetlerini yaşatmaya devam ettiklerini aktaran Milletvekili Özkan, “Bugün herkes bu güzelliği görmek için burada bulundu. Çevre illerden gelenler oldu. Ulusal boyutta bir günü hep beraber yaşadık.” şeklinde konuştu.

Atalarından öğrendiği çobanlık mesleğini devam ettirdiğini belirten Bekir Özkol (56), ölene kadar bu mesleği yapacağını anlattı. Kuzulardan beğendikleri kuzuyu kendilerine bağladıklarını söyleyen Özkol, “Kuzuyu kendi elimizle besleyerek alıştırıyoruz. Bu alıştırdığımız koç bizimle beraber böğete giriyor. Atalarımızdan kalan bu geleneği gençlerimize devredeceğiz.” ifadelerini kullandı. Almanya’da çalıştığını bildiren Nazmi Dilmen ise her yıl Yünüm-Böğet şenliğini izlemeye geldiğini belirtti .